Als je bevallen bent, heb je recht op kraamzorg. Herstellen van een bevalling en zorgen voor een kersverse baby: dat is allemaal nogal wat, dus die helpende hand is hartstikke fijn. Maar hoe zit het met de kosten hiervan?
Lees verder onder de advertentie
Waar en hoeveel?
In de meeste gevallen heb je tijdens je zwangerschap een intakegesprek met iemand van de organisatie. Daarin bespreek je hoeveel uren kraamzorg je graag wil krijgen. Wees gerust: dit kan na de bevalling gewijzigd worden, bijvoorbeeld als blijkt dat je meer zorg nodig hebt. Ook kan na de bevalling blijken dat je de kraamzorg deels of helemaal niet thuis krijgt, maar in het ziekenhuis of kraamcentrum.
Lees verder onder de advertentie
Basispakket
Kraamzorg wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Eigen risico is hierbij niet van toepassing. Het gaat om een vergoeding voor minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Sinds 2024 is er een verandering doorgevoerd. Een fijne verandering welteverstaan. In geval van een medische noodzaak kan de periode waarin de kraamhulp mag komen, worden verlengd tot 6 weken na de bevalling. Het protocol gaat uit van 10 dagen zorg. Lees er hier meer over.
Lees verder onder de advertentie
Eigen bijdrage
Terug naar de kosten: bij kraamzorg is er sprake van een eigen bijdrage. Bij sommige verzekeraars kun je je aanvullend verzekeren waardoor je deze kosten niet zelf betaalt. Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 5,10 euro per uur en voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 20 euro per dag (voor het kind) en 20 euro per dag (voor de moeder). De organisatie waar je kraamzorg van krijgt, mag maximaal 286 euro per dag declareren bij de zorgverzekeraar, 143 euro voor de moeder en 143 euro voor het kind. Als het tarief hoger is, betaal je dat zelf.
Lees verder onder de advertentie
Medische noodzaak
Is er wel sprake van medische noodzaak? Zijn er bijvoorbeeld complicaties opgetreden tijdens de bevalling? Of ben je ingeleid? Dan geldt ergeen eigen bijdrage voor kraamzorg in het ziekenhuis en worden de kosten in zijn geheel vergoed. Mag je na een aantal dagen naar huis en ontvang je daar kraamzorg? Dan betaal je wel de eigen bijdrage voor die dagen.
Lees verder onder de advertentie
Wist je dat je een boete kunt krijgen als je de kraamzorg annuleert? Lees er hier meer over.
Bronnen: Zorgwijzer, Zorginstituut Nederland
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]