In samenwerking met Kek Mama

Alles wat je wil weten over digitaal zakgeld voor je kind

Illustratie bij: Alles wat je wil weten over digitaal zakgeld voor je kind
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Van de acht- en negenjarigen krijgt nog maar de helft z’n zakgeld handje contantje. En dat is dik een kwart minder dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en Rabobank. Geef jij jouw kind (binnenkort) ook digitaal zakgeld? Check dan deze tips.

Lees verder onder de advertentie

Laat je kind ervaring opdoen met digitaal geld

Geef digitaal geld mee op schoolreis, laat je kind zelf iets afrekenen in de sportkantine of laat hem of haar sparen voor iets wat al heel lang op het verlanglijstje staat. Zo doet jouw kind op een veilige manier geldervaringen op. Natuurlijk is het nodig om jouw kind hier als ouder in te begeleiden, maar het is wel belangrijk dat hij of zij zelf kan beschikken over het geld.

Lees verder onder de advertentie

Log samen in om rekeningen te bekijken

Zakgeld is leergeld. Maar dat betekent ook dat je kind zelf moet kunnen beschikken over dat geld. Heeft jouw kind een eigen bankrekening? Zorg dan dat hij of zij inzicht heeft in de bij- en afschrijvingen. Door een bank-app aan de rekening te koppelen, kunnen jullie samen heel gemakkelijk kijken naar alle uitgaven én kan je kind zien hoe het staat met zijn of haar spaargeld. Bovendien kun je als ouder vaak zelf de instellingen aanpassen zodat je de regie hebt over wat je kind wel of niet kan.

Leer je kind om te pinnen

En dat klinkt zwaarder dan het is. Ga eerst samen een ijsje kopen en kijk vanaf een afstandje hoe je kind contactloos betaalt: is hij of zij voorzichtig met het pasje? En bergt hij of zij het weer netjes op? Vervolgens kunnen jullie samen naar een geldautomaat om te kijken hoe dat werkt. Vertel dat er geen munten, maar briefjes in zitten, leer je kind dat de automaat niks geeft als er niet genoeg geld op de rekening staat en begeleid je kind met het schermpje, maar laat hem of haar zelf aan de knopjes zitten.

Lees verder onder de advertentie

Houd de pincode (altijd!) geheim

Kinderen in de basisschoolleeftijd gaan niet zo zorgvuldig om met hun pincode, blijkt uit het onderzoek van het Nibud en Rabobank. Zo’n 57 procent van de ouders geeft aan dat niemand kan zien welke pincode het kind intoetst; een groot deel, 43 procent, lijkt de pincode dus níet geheim te houden. Vertel je kind dat hij of zij de hand waarmee het de pincode intoetst, moet afschermen met de andere hand. Ook belangrijk: laat je niet afleiden door geklets van vriendjes of andere dingen om je heen.

Lees verder onder de advertentie

Help je kind de pincode te onthouden

53 procent van de basisschoolkinderen kent hun pincode niet uit het hoofd, waardoor ze deze moeten opschrijven. Zo gek is dat natuurlijk niet, maar als ouder kun je hier wel iets tegen doen. Een ezelsbruggetje bedenken, bijvoorbeeld. Maak een niet-bestaand contact aan in je telefoonlijst (wellicht ten overvloede, maar geef het niet de naam ‘pincode’ of iets wat daarop lijkt) en gebruik de laatste vier cijfers voor de pincode. En beveilig de telefoon goed, natuurlijk. Wat ook helpt, is voor je zien hoe je de pincode intoetst.

Lees verder onder de advertentie

Praat met je kind over financiële risico’s

Slechts 21 procent van de ouders in het onderzoek bespreekt met hun kind hoe je veilig kunt pinnen en 22 procent praat met hun kind over zaken als phishing, skimmen en geldezels. Maar dit is volgens het Nibud juist in deze tijd belangrijker dan ooit. Zo kunnen criminelen via sociale media kinderen benaderen met de vraag of ze in ruil voor een bepaald bedrag hun rekening mogen gebruiken, om geld over te maken naar iemand anders. Voor kinderen kan dit interessant klinken, maar het is strafbaar, omdat je meewerkt aan bijvoorbeeld witwassen. Maak kinderen daarom al op jonge leeftijd bewust van deze risico’s, stelt het Nibud.

Lees verder onder de advertentie

Stel een pinlimiet in

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel daarom een pinlimiet in voor je kind zodat-ie niet per ongeluk een groot bedrag kan pinnen. Kijk wel even naar de standaard limieten, want die verschillen per bank. En stel als ouder alerts in. Zo ben je altijd up-to-date mocht het kind hoger dan een bepaald bedrag uitgeven.

Lees verder onder de advertentie

Wil jij jouw kind ervaring laten opdoen met geld terwijl jij als ouder mee kunt kijken via de app? Dit kan met een Rabo JongerenRekening. En het leuke is: je kind krijgt hier tijdelijk drie maanden vijf euro zakgeld per maand cadeau! Bekijk de actievoorwaarden op rabobank.nl. Meer weten over de bevindingen vanuit het onderzoek? Lees hier meer.

Meest bekeken