Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Welkom bij Budget Babbels, waar moeders wekelijks hun (huishoud)boekje open doen over hun inkomsten, uitgaven en money tips. Deze keer Ruby (31), moeder van een jongen (14 maanden).
Wie: Merel (31)
Baan: Copywriter modemerk
Inkomsten: 2550 euro per maand
“Bij ons thuis is de verdeling simpel. Ik betaal onze huur 1550 euro per maand en alles wat daarbij komt kijken: elektra, water, gemeentelijke heffingen, wifi, parkeren, en de kinderopvang van 1000 euro per maand. Dit is precies gelijk aan mijn maandsalaris. Mijn man is salesmanager bij een autobedrijf en betaalt de rest: zorgverzekering, telefoonabonnementen, streamingdiensten, reiskosten, boodschappen, cosmetica, luiers en kleding.
Wat er over blijft, gaat naar de spaarrekening voor onvoorziene uitgaven, zoals toen de wasmachine stuk ging of toen we vorig jaar onze vlucht misten en nieuwe vliegtickets nodig hadden. De leuke dingen, zoals etentjes, uitjes, vakanties en cadeautjes, betalen we van de maandelijkse bonus van mijn man. Handig, die salesbonussen!
Ja, het is soms pittig, vooral door onze hoge huur. Mensen vragen vaak waarom we akkoord zijn gegaan met zo’n hoge huurprijs. Voordat Lewis werd geboren, woonden we in een klein vooroorlogs arbeidershuisje van 50 vierkante meter, waar de schuifdeuren de woonkamer en slaapkamer scheidde. Charmant, maar zero plek voor een geïmproviseerde babykamer, een piepkleine keuken, geen eetgedeelte en de badkamer was heel letterlijk gebouwd in een oude kastruimte. We konden daar echt niet blijven met een kleintje op komst.
Nu hebben we 110 vierkante meter: drie slaapkamers (een voor ons, een voor Lewis en een voor onze kleren), een ruime badkamer met bad voor ons en Lewis’ babybadje, een grote woonkamer met eetruimte en speelhoek, en een keuken waar we met z’n drieën kunnen koken – Lewis op zijn leertoren. Een kind heeft misschien niet veel ruimte nodig om liefdevol op te groeien, maar met al die kindermeuk is opbergruimte een zegen.
Zouden we kunnen bezuinigen op de kinderopvang? Ja, mijn schoonouders willen met alle liefde op Lewis passen. Tot zijn eerste verjaardag ging hij drie dagen per week naar opa en oma. Maar hij was echt toe aan sociale contacten en hij geniet enorm van spelen met andere kindjes. Bovendien zien we hem enorm groeien in zijn ontwikkeling, dus willen we hem niet van de opvang halen. Tuurlijk vinden we het gestoord dat we een maandsalaris kwijt zijn aan wonen en opvang, maar het is het waard.
We proberen te bezuinigen door twee keer per week bij mijn schoonouders te eten en verder koken we bijna altijd zelf. Mijn boodschappentip? Koop fruit en groenten uit de diepvries. De prijs per kilo is goedkoper en je voorkomt dat je vitamientjes bedorven raken. Speelgoed scoren we via Vinted en Marktplaats: goedkoper en duurzaam.
Kleding kopen we liever nieuw, maar met lidmaatschapskortingen en basics van bijvoorbeeld Zeeman, die je weer kunt stijlen met eyecatchers van duurdere merken, kom je een heel eind. Dit alles geef ik natuurlijk door aan Lewis, maar het belangrijkste wat ik hem wil meegeven? Investeer op een gunstig moment in vastgoed, zodat je niet aan een hoge huurprijs vastzit.”
Lees meer Budget Babbels:
Geraldine: ‘Elke maand ‘krijgen’ mijn man en ik 50 euro zakgeld’
Sophie: ‘We sparen maandelijks 300 euro voor onze dochter’
Bobbi: ‘Die merkzonnebril van 350 euro had ik beter kunnen laten liggen’
Wil je ook meedoen aan Budget Babbels? Stuur dan een mail naar redactie@kekmama.nl.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.