Presentatrice Saskia Weerstand bevallen van een zoon en dit is zijn naam
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Aan het einde van het schooljaar krijgen de meeste kinderen een rapport mee naar huis. En, voor een hard jaar werken, moet je natuurlijk worden beloond. Dat betekent een extra zakcentje voor de kids, maar wat doen ze daarmee? Lisa, hoofdredacteur van Kek Mama, vertelt hoe dat er bij haar thuis aan toe gaat.
“Drie van mijn vier kinderen gaan naar school en krijgen dus een rapport. Twee keer per jaar is het raak en komt de blauwe map mee naar huis. Hoewel, mijn oudste zit sinds dit jaar op de middelbare en krijgt alleen nog maar een papiertje mee.
Vroeger, als ik mijn rapport kreeg, nam ik die mee naar opa en oma. Waar ik dan vijf gulden kreeg toegestopt voor mijn goede cijfers. Mijn eigen kinderen hebben dat nooit gedaan, maar wij geven ze zelf vaak wel iets voor hun rapport. Niet per se vanwege de goede resultaten, maar wel voor hun inzet.
Hoeveel we ze geven, verschilt per leeftijd. Mijn een-na-jongste is vijf en zit in groep 1. Zij krijgt voor haar rapport 5 euro. Mijn oudste dochter is elf en zit in groep 7. Zij krijgt 10 euro en mijn oudste zoon van 13 jaar die in de eerste op de middelbare zit, krijgt nu 15 euro. Soms, als ze eraan denken om hun rapport te laten zien aan opa en oma, krijgen ze ook van hen nog wat voor in de spaarpot.
Tenminste, de spaarpot… Ja, in eerste instantie gaat het daar ieder geval wel in. De oudste kan sowieso goed sparen en die van vijf vindt het vooral heel stoer om echt geld te hebben. Mijn elfjarige is het meest impulsief als het op geld uitgeven aankomt. Hoewel het ook bij haar meestal eerst in het spaarvarken verdwijnt, zijn er dagen dat haar nieuwe centen nog geen uur binnen zijn, of ze liggen alweer in de kassalade van de snoepwinkel om de hoek.
Natuurlijk mogen ze er ook iets van kopen, het is immers hun geld, maar we proberen ze wel te leren dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Dus wil je dat dan opmaken in de snoepwinkel, of wil je liever sparen voor een grotere aankoop, iets waar je langer plezier van hebt? Vaak kiezen ze dan voor het laatste.
Als ik het om me heen vraag aan mijn mede-moeder-vriendinnen, blijkt het bij hen vaak hetzelfde te gaan. Hoewel sommige het geld niet fysiek geven. ‘Wij hebben vrijwel nooit meer contant geld in huis’, zei een vriendin tegen me. ‘Dus we hebben ze maar een betaalrekening gegeven, zo kunnen we hun zakgeld, maar ook hun extraatjes makkelijker geven.’ Haar kinderen zijn 10 en 12 en ik merk om me heen dat steeds meer kinderen op die leeftijd al een eerste betaalrekening krijgen.
Bij ons heeft nu alleen de oudste nog een betaalrekening. Die kreeg hij toen hij naar de middelbare school ging. Dat was voor hem het moment dat hij ook vaker zelf iets wilde kopen. Broodjes in de kantine of met z’n vrienden naar de Appie. Dat is toch makkelijker met een pasje op zak.
Gelukkig kan hij via de bankieren app goed bijhouden wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Dat is heel wat makkelijker dan vroeger in mijn tijd, toen je nog je saldo moest checken bij de pinautomaat.”
Kinderen kunnen bij ABN AMRO oefenen met hun eigen rekening; de Jongerengroeirekening. Deze groeit met je kind mee en jij als ouder zit aan de knoppen. Vind je jouw kind nog te jong om zelf te betalen? Dan kun je dit gewoon uitzetten. Begin bijvoorbeeld met samen saldo checken in de Mobiel Bankieren app. Extra leuk: open nu een Jongerengroeirekening bij ABN AMRO, stort 10 euro zakgeld op de rekening en ontvang 30 euro cadeau!
Tip: op 20 juni ligt de nieuwste Kek Mama in de winkel, met hierin een Zomervakantie Spaarplan voor je kind. Scheur deze uit en vul deze samen in om te sparen voor dat ultieme zomerspaardoel. Zo leert je kind op een leuke manier nog beter om te gaan met geld.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO.