Poenproblemen: ‘Onze 5000 euro ging in één klap op aan de auto’

12.10.2024 22:14
gescheiden zonder baan financiele tegenvaller Beeld: Getty Images

Merel (34) en haar partner Daan (36) hebben samen twee kinderen: Finn (4) en baby Mila (7 maanden). Net als veel jonge ouders proberen ze een balans te vinden tussen sparen en het runnen van een huishouden. Maar zoals het leven soms gaat, kan een financiële tegenvaller roet in het eten gooien.

Merel vertelt over het moment dat hun spaargeld in één klap verdween.

Wat was jullie grootste financiële tegenvaller?

“Oh, dat was een paar maanden geleden. We hadden net flink wat geld opzijgezet voor een vakantie – na alle hectiek van de baby dachten we: we verdienen een mooie break. Alles leek in kannen en kruiken, totdat onze auto besloot ermee te stoppen. Niet zomaar een kleinigheid, nee, het hele ding gaf de geest. We dachten eerst: het zal wel iets kleins zijn. Een nieuwe accu, een reparatie hier en daar. Maar na een bezoekje aan de garage kregen we de klap: motor kapot. Dat betekende een rekening van bijna vijfduizend euro.”

Lees ook: ‘De aannemer lichtte ons voor bijna 50.000 euro op’

Hoe reageerde je partner?

“Daan is normaal heel rustig en nuchter, maar ik zag meteen dat hij het even niet meer wist. Hij keek me aan met zo’n blik van ‘hoe gaan we dit ooit betalen?’ Eerst dacht hij nog dat we de auto misschien konden laten staan en het een paar maanden zonder konden doen. Maar ja, met twee jonge kinderen heb je je auto gewoon echt nodig. Vooral met alle ritjes naar school, de crèche en mijn werk. Hij heeft nog even lopen vloeken – en ik moet zeggen, daar voelde ik me op dat moment niet eens schuldig over. Ik wilde meedoen!”

Wat gebeurde er daarna?

“Nou, toen kwam de harde realiteit: ons vakantiepotje moest eraan geloven. We hadden maanden gespaard voor een reisje naar Italië, maar dat konden we wel vergeten. We hebben uiteindelijk de auto laten repareren, want een nieuwe kopen was nog duurder. Maar ik kan je vertellen: toen die vakantie officieel niet doorging, zat ik wel even sip op de bank met een wijntje. Het voelt zó zuur als je eindelijk wat hebt opgebouwd en het in één klap weer verdwijnt.”

“Gelukkig konden we er na een paar dagen om lachen. Je moet soms gewoon dealen met tegenslagen. Daan zei zelfs nog: ‘Nou, dan doen we maar een staycation in onze tuin met een zwembadje van de Action.’ En weet je? Dat hebben we uiteindelijk gedaan. Niet helemaal Italië, maar hé, de kids hadden de tijd van hun leven.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.