In samenwerking met Kek Mama

Deze moeders vertellen hoe ze omgaan met zakgeld: ‘Ik stuur ‘m zeker bij’

wie betaalt de eerste date
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Dat we onze kinderen iets kunnen leren over geld, daar zijn veel moeders het roerend over eens. Hoe je dat precies doet, daar verschillen de ideeën over. Wij onderzochten dit onder ruim 900 moeders in de Geld enquête van Kek Mama en ABN AMRO.

Jaren geleden toen we de gulden (ja, zo oud zijn we) nog in onze portemonnee hadden, was het simpel. Maar met die digitale centen tegenwoordig is de waarde van geld veel ingewikkeldere koek! Hoe komt dat eigenlijk?

Digitaal zakgeld

Kinderen tot 13 jaar hebben vaak geen idee van de waarde van geld. Helemaal niet nu cash steeds schaarser wordt. Maar liefst 63 procent van de moeders geeft digitaal zakgeld, omdat ze bijna nooit meer contant geld in huis hebben. Op veel middelbare scholen wordt er zelfs geen cash meer geaccepteerd. Ook wordt digitaal zakgeld vaak automatisch overgemaakt, wat ervoor zorgt dat er regelmatig minder bij de waarde wordt stilgestaan.

Zakgeld zonder grenzen

De meeste ouders laten kinderen volledig vrij in het uitgeven van hun zakgeld. 84 procent geeft aan helemaal geen regels te hebben. Bij de 16 procent die wel regels stelt, gaat het vaak over snoep. Marieke: “Mijn zoon zou met 50 euro bij de Jamin staan, dus ik stuur ‘m zeker bij.”

Nienke (41) heeft een andere theorie: “Het is het geld voor mijn dochter, zij mag bepalen. Wel maken we soms samen een rekensommetje hoeveel ze kan kopen.” Ook Rianne gelooft in zakgeld zonder grenzen: “Ik wil dat mijn dochter leert nadenken over waar ze haar geld aan besteedt. Dat kan alleen als ze helemaal zelf mag kiezen waar ze dit aan uitgeeft. Daarnaast heb ik liever dat ze jong fouten maakt en leert dan als ze ouder is en de consequenties groter zijn.”

Zorgvuldige aankopen

Een financieel gezonde opvoeding is tegenwoordig onmisbaar. Ouders geven hun kroost dan ook voornamelijk zakgeld om hen de waarde van geld bij te brengen. Maar er zit meer achter – ouders willen hun kinderen ook zelfstandig maken en ze leren sparen voor die iets grotere uitgaven. En raad eens? Deze aanpak werpt zijn vruchten af. Maar liefst 90 procent van alle kinderen gooit hun zakgeld niet zomaar over de balk, nee, ze overwegen zorgvuldig elke aankoop.

Cindy (34): “Ook al zijn ze pas vijf en zeven, ik leg mijn kinderen uit dat hun zakgeld weg is als ze het hebben uitgegeven, dus dat ze wijs moeten nadenken voordat ze iets kopen. En dat geld makkelijk is uit te geven, maar moeilijk te verdienen.” Naast zakgeld geven is praten over geld niet ongewoon onder de lezeressen. Anke (34): “Ik vertel eerlijk dat alles duurder is geworden en dat we moeten opletten. Dat alles geld kost, zelfs water uit de douche, en Mees en Sofie daarom niet meer alles kunnen krijgen. Dat voorkomt zeurpartijen en uitleg op vervelende momenten.”

Hoeveel zakgeld?

Hoeveel zakgeld lezeressen hun kroost toeschuiven, varieert van een bescheiden 30 cent per week tot 25 euro per maand. Maar wat is eigenlijk het ideale tarief? Bij zakgeld blijkt regelmaat belangrijker dan de hoogte. Door vaste momenten in te stellen, weet je kind altijd waar het aan toe is en leert het dat een bedrag gedurende een bepaalde tijd moet volstaan. Dit zijn bedragen die ouders gemiddeld geven, volgens het Nibud:

LeeftijdBedrag per week
6 jaar1,20 – 2,30 euro
7 jaar1,40 – 2,30 euro
8 jaar1,90 – 2,80 euro
9 jaar2,30 – 2,90 euro
10 jaar2,30 – 2,90 euro
11 jaar2,30 – 3,50 euro
Zakgeld gemiddelde per leeftijd volgens het Nibud

Nu voor later

Voor kids is de waarde van geld vaak nog een groot mysterie, zeker nu cash bijna antiek lijkt te worden en telefoonbetalingen aan de orde van de dag zijn.

Met de Jongerengroeirekening van ABN AMRO geef je jouw kind een stevige financiële basis. Jij bepaalt als ouder eenvoudig hoeveel centen er per pintransactie mogen worden uitgegeven of overgemaakt en hebt de controle over elke betaling. Op die manier geef je op het juiste moment beetje bij beetje meer vrijheid.

Met de ABN AMRO app behoud je als ouder te allen tijde het overzicht over de rekening van je kind. Het openen van de Jongerengroeirekening is daarbij snel geregeld, en als extraatje ontvangt je kind direct een eigen betaalpas. Terwijl de jonge garde onder de 16 nog even geduld moet hebben voor mobiel betalen, biedt deze rekening een stevige basis voor financiële bewustwording. Het aanvraagproces is zo simpel als een kinderliedje, waardoor je als ouder moeiteloos de financiële ontwikkeling van je kind kunt stimuleren. Zo geef je ze niet alleen een vlotte start, maar ook de nodige tools om met vertrouwen hun financiële avontuur te beginnen. Doe het wel voor 31 maart en ontvang als kers op de taart een super Pathé Thuis Pakket. Dat betekent een bon voor een topfilm en een heerlijk snackpakket.

Voor meer informatie over de Jongerengroeirekening, ga naar ABNAMRO.nl.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO.

Meest bekeken