In samenwerking met Kek Mama

Nu voor later: zakgeldlessen voor jonge spaarders

kind-geld-geven-oppassen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Geld, dat gevoelige onderwerp waar we het liever niet te veel over hebben. Het lijkt wel alsof er een soort taboe omheen hangt, vooral als het gaat om de minder leuke kanten van de centen.

Praten over geldzaken vinden we vaak een beetje ongemakkelijk. We voelen ons snel opgelaten: omdat we het financieel niet zo breed hebben of omdat het ons juist zó voor de wind gaat… dat het bijna voelt alsof je je zou moeten verantwoorden voor die fijne cijfers op je bankrekening. Vragen naar het salaris van een collega doe je eigenlijk niet. Dat zit zo diep in onze cultuur verankerd. Maar hé, laten we dat taboe lekker doorbreken en al op jonge leeftijd met onze kids over geld praten. Want als we nu open zijn over geld, is de kans groot dat we later ook met ons kroost kunnen blijven babbelen over financiële zaken.

Financiële opvoeding

De eerste stap in de wereld van financiën voor je kind? Zakgeld geven! Het opent de deur naar waardevolle lessen over geldwaarde, keuzes maken en vooruit denken. Hoe heb jij geleerd dat geld niet uit de lucht komt vallen, maar verdiend moet worden? En dat elke euro maar één keer uitgegeven kan worden? Juist ja, door zakgeld dat vaak start rond de leeftijd van zes jaar.

Een betaalrekening, samen met een bankieren app, is een handige manier om het zakgeld bij te houden. Lekker samen kijken naar wat er binnenkomt (hallo, zakgeld!) en hoe snel het er weer uitvliegt. Extra fijn omdat (bijna) alle betalingen nu digitaal zijn, en steeds minder mensen cash geld hebben. Het is dé kans om je kind te laten nadenken over die big spender-aankopen en hoe ze daarvoor kunnen sparen, waarbij je natuurlijk duidelijke afspraken maakt over de do’s en don’ts.

Lees ook – Deze moeders vertellen hoe ze omgaan met zakgeld: ‘Ik stuur ‘m zeker bij’

Vorm van leergeld

Zakgeld is geen straf of beloning, maar een leerschool om verantwoord om te gaan met geld. Overweeg om een ‘officieel’ zakgeldcontract op te stellen, waarin jullie samen afspraken maken. Het doel is om zakgeld te zien als een vorm van leergeld. Kids zullen in eerste instantie hun geld snel uitgeven, en dat is oké. Op = op is een pittige, maar cruciale les. Het proces van geld uitgeven, fouten maken en miskopen hoort erbij.

En omdat het nooit te vroeg is om te beginnen met een financiële opvoeding, biedt de gratis Jongerengroeirekening van ABN AMRO een veilige en leerzame omgeving voor je kind. Van het beheren van een eigen rekening tot het bijverdienen met klusjes en het spaarplan voor iets groots, deze rekening groeit met je kind mee. Natuurlijk is vrijheid fijn, maar een beetje controle voor jou, als ouder, is dat ook. Daarom kun je meekijken op de rekening, en stel je samen met jouw koter in wat ‘ie wel of niet mag doen. Zo kun je instellen hoeveel geld er maximaal gepind mag worden, of je kunt elke overboeking goedkeuren als je dat wil. Daarmee wordt zakgeld niet alleen een bron van financiële fun, maar ook een waardevolle voorbereiding op de toekomst.

Voor meer informatie over de Jongerengroeirekening, ga naar ABNAMRO.nl.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken