Je krijgt er veel voor terug, maar het ouderschap brengt ook een flink kostenplaatje met zich mee. Benieuwd wat je ongeveer kwijt bent aan een baby die opgroeit tot een jongvolwassene? Ga er maar even voor zitten, want zoveel kost een kind tot 18 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Op basis van schattingen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en andere budgetdeskundigen hebben we de cijfers en inzichten voor je verzameld.
De eerste jaren
In de eerste jaren zijn de uitgaven behoorlijk, vooral door kosten door de eenmalige hoge kosten van de babyuitzet, maar ook luiers en kinderopvang. Dan zijn er nog uitgaven aan kleding en speelgoed. Alles bij elkaar kost een baby al gauw duizenden euro’s per jaar.
Lees verder onder de advertentie
Groeiende kinderen, groeiende kosten
Naarmate kinderen ouder worden, veranderen de uitgaven: je betaalt minder aan kinderopvang, maar juist meer aan kleding, activiteiten en soms zelfs al schoolgeld. Bovendien beginnen veel kinderen een hobby die kosten met zich meebrengt, zoals sport, muziekles en zwemles. Voor basisschoolkinderen ligt de jaarlijkse kostprijs gemiddeld tussen de 6.000 euro en 8.000 euro.
Tieners hebben vaak meer kleding nodig, gaan vaker de deur uit en hun schoolkosten stijgen, zeker als ze verder willen studeren. Denk aan schoolspullen, een fiets en kleedgeld. Maar ook zaken als boodschappen worden hierin meegerekend. Nibud schat dat de gemiddelde kosten per jaar voor een tiener kunnen oplopen tot wel 10.000 euro.
Lees verder onder de advertentie
Hoeveel een kind uiteindelijk kost, verschilt natuurlijk heel erg per gezin. Het is maar net hoeveel je er aan wil en kunt uitgeven. Als je uitgaat van een gemiddeld gezin dat zo’n 75.100 euro per jaar verdient, kost een kind tot zijn 18e zo’n 137.430 euro, aldus Nibud. Heb je meer kinderen, dan gaat het bedrag natuurlijk omhoog.
Elke euro waard
Ja, een kind opvoeden kost wat, maar vergeet niet: het is ook een investering in liefde, geluk en toekomst. Geen spaarrekening kan op tegen het geluk van je kind, toch?
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.