Zo bespaar je geld op vakantie

24.07.2024 21:00
apps geld besparen Beeld: Shutterstock

Hoe heerlijk een weekje even een andere omgeving ook is, de kosten lopen vaak al snel op. Niet gek dat je hier en daar iets meer geld wil besparen. Wij vertellen je hoe je dit aanpakt.

Met deze tips bespaar je ook tijdens je trip op de kosten, en kun je nog steeds genieten van het lekkere eten en de leukste activiteiten ondernemen met het gezin.

Lees ook – Dit bedrag geven we gemiddeld uit op onze vakantiebestemming

Waar geven we op vakantie geld aan uit?

Op vakantie spenderen we ons geld natuurlijk allemaal anders, maar over het algemeen vloeit het naar deze kostenposten:

  • Activiteiten
  • Excursies
  • Souvenirs
  • Etentjes
  • Boodschappen
  • Snacks, zoals een ijsje
  • Drankjes (wijn, cocktails en bier)
  • Aquaparken
  • (Zwem)kleding
  • Tolwegen
  • Benzine of diesel
  • Plaatselijk vervoer
  • Fooi
  • Spullen die we thuis hebben laten liggen

Hoe kun je het beste op deze kosten besparen?

Excursies en attracties

Excursies zijn geweldig, maar kunnen ook een flinke deuk in je portemonnee slaan. Geen zorgen, je kunt de omgeving van je vakantiebestemming ook prima fietsend of lopend verkennen. Het beste deel? Binnen no-time vind je online talloze tips van andere avonturiers die je voorgingen. Wil je toch graag op excursie? Scoor je tickets dan ter plekke, want via een grote touroperator betaal je vaak de hoofdprijs.

Vergeet niet de gratis attracties te checken, zoals parken, stranden, musea met gratis toegangsdagen, en openbare speeltuinen. Steden en dorpen hebben vaak gratis evenementen zoals markten, festivals en openluchtconcerten. Ook familietickets kunnen flink schelen in de kosten, dus controleer van tevoren of dit voor jouw bestemming beschikbaar is.

Eten en drinken

Genieten van de warme zon op een terras geeft je natuurlijk het ultieme vakantiegevoel, maar dat hoeft echt niet elke avond. Wil je kosten besparen? Kook dan zelf de favoriete maaltijd van je kinderen, want voor lekker eten hoef je echt niet altijd naar een restaurant. En als je op een wandeltocht door de bergen gaat, neem dan gewoon lunch en wat snacks mee uit de supermarkt.

De grote supermarkt

Waar de boodschappen in andere landen meestal goedkoper zijn, kunnen de prijzen in campingwinkeltjes soms behoorlijk hoog zijn. Rijd naar de grote supermarkt in de buurt voor meer keus en lagere prijzen. Een tripje naar de plaatselijke supermarkt is ook een vorm van cultuur snuiven, want elk land heeft zijn eigen unieke producten.

Als je toch besluit uit eten te gaan, kies dan voor de kleine restaurantjes van de lokale bevolking. Je betaalt hier vaak minder dan in de grote restaurants bij toeristische trekpleisters, en de kans op een zitplek is ook groter.

Nog een leuk feitje: 60 procent van de Nederlanders neemt zelf eten mee op vakantie, en dat is niet eens vanwege de kosten. We kunnen gewoon niet zonder onze pindakaas, drop en hagelslag!

Bagage

Reis je met de allerkleinste(n)? Luiers en melk voor de kleintjes kunnen behoorlijk wat gewicht aan je bagage toevoegen. In plaats van extra bagage bij te boeken, kun je overwegen deze spullen op je vakantiebestemming te kopen. Dit bespaart niet alleen ruimte in je koffers, maar geeft je ook meer flexibiliteit bij het inpakken. Bovendien zijn basisbenodigdheden zoals luiers en babyvoeding vrijwel overal verkrijgbaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je zonder komt te zitten. Wel even de luiertas voor onderweg goed vullen natuurlijk!

De leukste wegen

Iets wat wij hier in Nederland niet kennen, maar bijna in elk land gewoon normaal is, is betalen voor tolwegen. Wil je de tolwegen liever vermijden? Zoek dan een andere route. Op Google Maps kun je zelfs kiezen voor de optie tolwegen vermijden. Zo heb je gelijk de goedkoopste route bij de hand. Dit kan natuurlijk voor extra reistijd zorgen, maar wie weet kom je juist nu de mooiste plekken tegen. 

Gebruik het ov

Gebruik het openbaar vervoer in plaats van taxi’s of huurauto’s. Bussen, trams en treinen zijn vaak veel goedkoper en geven je ook een authentieke ervaring van de bestemming. Kinderen vinden het vaak ook leuk om met verschillende soorten vervoer te reizen.

Lees ook – De 10 goedkoopste vakantiebestemmingen om een auto te huren

Neem een vast bedrag per dag op

Per dag geven we gemiddeld 78 euro uit als we in het buitenland op vakantie zijn. Door per dag al een vast bedrag op te nemen kun je beter bijhouden hoeveel je uitgeeft, en kun je hier niet zo makkelijk overheen gaan. Liever iets meer speling? Houd je uitgaven bij met een budget-app. Dit helpt je om je uitgaven onder controle te houden en snel te zien waar je eventueel kunt besparen.

Maar vergeet vooral niet om zoveel mogelijk te genieten van je welverdiende vakantie.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.