Hoe heerlijk een weekje even een andere omgeving ook is, de kosten lopen vaak al snel op. Niet gek dat je hier en daar iets meer geld wil besparen. Wij vertellen je hoe je dit aanpakt.
Lees verder onder de advertentie
Met deze tips bespaar je ook tijdens je trip op de kosten, en kun je nog steeds genieten van het lekkere eten en de leukste activiteiten ondernemen met het gezin.
Op vakantie spenderen we ons geld natuurlijk allemaal anders, maar over het algemeen vloeit het naar deze kostenposten:
Activiteiten
Excursies
Souvenirs
Etentjes
Boodschappen
Snacks, zoals een ijsje
Drankjes (wijn, cocktails en bier)
Aquaparken
(Zwem)kleding
Tolwegen
Benzine of diesel
Plaatselijk vervoer
Fooi
Spullen die we thuis hebben laten liggen
Hoe kun je het beste op deze kosten besparen?
Excursies en attracties
Excursies zijn geweldig, maar kunnen ook een flinke deuk in je portemonnee slaan. Geen zorgen, je kunt de omgeving van je vakantiebestemming ook prima fietsend of lopend verkennen. Het beste deel? Binnen no-time vind je online talloze tips van andere avonturiers die je voorgingen. Wil je toch graag op excursie? Scoor je tickets dan ter plekke, want via een grote touroperator betaal je vaak de hoofdprijs.
Lees verder onder de advertentie
Vergeet niet de gratis attracties te checken, zoals parken, stranden, musea met gratis toegangsdagen, en openbare speeltuinen. Steden en dorpen hebben vaak gratis evenementen zoals markten, festivals en openluchtconcerten. Ook familietickets kunnen flink schelen in de kosten, dus controleer van tevoren of dit voor jouw bestemming beschikbaar is.
Eten en drinken
Genieten van de warme zon op een terras geeft je natuurlijk het ultieme vakantiegevoel, maar dat hoeft echt niet elke avond. Wil je kosten besparen? Kook dan zelf de favoriete maaltijd van je kinderen, want voor lekker eten hoef je echt niet altijd naar een restaurant. En als je op een wandeltocht door de bergen gaat, neem dan gewoon lunch en wat snacks mee uit de supermarkt.
Lees verder onder de advertentie
De grote supermarkt
Waar de boodschappen in andere landen meestal goedkoper zijn, kunnen de prijzen in campingwinkeltjes soms behoorlijk hoog zijn. Rijd naar de grote supermarkt in de buurt voor meer keus en lagere prijzen. Een tripje naar de plaatselijke supermarkt is ook een vorm van cultuur snuiven, want elk land heeft zijn eigen unieke producten.
Lees verder onder de advertentie
Als je toch besluit uit eten te gaan, kies dan voor de kleine restaurantjes van de lokale bevolking. Je betaalt hier vaak minder dan in de grote restaurants bij toeristische trekpleisters, en de kans op een zitplek is ook groter.
Nog een leuk feitje: 60 procent van de Nederlanders neemt zelf eten mee op vakantie, en dat is niet eens vanwege de kosten. We kunnen gewoon niet zonder onze pindakaas, drop en hagelslag!
Bagage
Reis je met de allerkleinste(n)? Luiers en melk voor de kleintjes kunnen behoorlijk wat gewicht aan je bagage toevoegen. In plaats van extra bagage bij te boeken, kun je overwegen deze spullen op je vakantiebestemming te kopen. Dit bespaart niet alleen ruimte in je koffers, maar geeft je ook meer flexibiliteit bij het inpakken. Bovendien zijn basisbenodigdheden zoals luiers en babyvoeding vrijwel overal verkrijgbaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je zonder komt te zitten. Wel even de luiertas voor onderweg goed vullen natuurlijk!
Lees verder onder de advertentie
De leukste wegen
Iets wat wij hier in Nederland niet kennen, maar bijna in elk land gewoon normaal is, is betalen voor tolwegen. Wil je de tolwegen liever vermijden? Zoek dan een andere route. Op Google Maps kun je zelfs kiezen voor de optie tolwegen vermijden. Zo heb je gelijk de goedkoopste route bij de hand. Dit kan natuurlijk voor extra reistijd zorgen, maar wie weet kom je juist nu de mooiste plekken tegen.
Lees verder onder de advertentie
Gebruik het ov
Gebruik het openbaar vervoer in plaats van taxi’s of huurauto’s. Bussen, trams en treinen zijn vaak veel goedkoper en geven je ook een authentieke ervaring van de bestemming. Kinderen vinden het vaak ook leuk om met verschillende soorten vervoer te reizen.
Per dag geven we gemiddeld 78 euro uit als we in het buitenland op vakantie zijn. Door per dag al een vast bedrag op te nemen kun je beter bijhouden hoeveel je uitgeeft, en kun je hier niet zo makkelijk overheen gaan. Liever iets meer speling? Houd je uitgaven bij met een budget-app. Dit helpt je om je uitgaven onder controle te houden en snel te zien waar je eventueel kunt besparen.
Maar vergeet vooral niet om zoveel mogelijk te genieten van je welverdiende vakantie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Volkszanger Mart Hoogkamer zingt tegenwoordig niet alleen hits op het podium, maar ook slaapliedjes tot in de late (of vroege) uurtjes. Op 22 januari zijn hij en zijn vriendin Jennifer namelijk trotse ouders geworden van dochter Logan Nová Hoogkamer en dat maakt de zanger dolgelukkig.