Zoveel kost een wereldreis (en met deze tips van de expert heb je dat geld zo bij elkaar)

13.07.2024 07:00

Sanne is terug van haar tweede wereldreis met man Joep en dochter Sophie (9). Wat kost nou zo’n wereldreis en hoe kun je (be)sparen voor de trip van je leven? Sanne (@reiskoe.nl) geeft haar gouden tips en tricks.

Sanne: “Hoeveel een wereldreis kost is afhankelijk van veel factoren. Zoals: hoelang ga je? Met wie (en dus hoeveel personen). Waarheen? Hoeveel plekken wil je bezoeken? Ga je voor luxe of basic? Wij laten je weten wat wij (ongeveer) hebben betaald voor onze wereldreis! Wij gingen zeven maanden met drie personen de hele wereld rond. Dit hebben wij betaald.

Geen miljonair

Vooraf: Sanne werkt als adviseur in de zorg en Joep is docent op een middelbare school. Wij hebben dus een ‘gewone’ baan en zijn geen miljonair. Het sparen voor een reis begint met een (spaar)plan. Waar wil je naar toe? En hoe lang? Vervolgens bekijk je wat je per maand opzij kunt zetten om te sparen voor jullie droomreis. Het is zeker niet goedkoop, maar als het echt een wens is om op reis te gaan met je gezin, ben ik ervan overtuigd dat het kan! 

De eerste en misschien wel allerbelangrijkste tip bij het sparen voor een wereldreis is; maak keuzes. Als je op wereldreis wilt kun je misschien niet die nieuwe keuken, auto of badkamer kopen. En die verhuizing naar een grotere woning zit er dan ook even niet in. Het is belangrijk dat je met je gezin nadenkt over wat je echt graag wil. En als dat een wereldreis is, dan betekent dat ook dat andere dingen niet kunnen (in ieder geval is dat in ons geval zo). Wij wonen niet groot, hebben geen dure auto of andere dure spellen. En, heel eerlijk, ons huis is ook echt wel toe aan een opknapbeurt, maar dat moet dus even wachten als je graag wilt reizen. 

Om je wat meer inzicht te geven in wat wij betaalden voor onze wereldreis, zetten we hieronder onze gemaakte kosten én bespaartips op een rijtje.

Tips voor goedkope(re) vluchten

We betaalden voor alle tickets in totaal (dus voor 3 personen) €12.795 (25 vluchten).

Hoe wij bespaarden:

  1. We hielden de prijzen van tickets gedurende een paar maanden in de gaten om te zien of ze stijgen of dalen. Boeken op het juiste moment kan je veel geld besparen. Websites waar je ticketprijzen met elkaar kunt vergelijken zijn daarbij ideaal. 
  2. Als je flexibel bent, zoek dan vanuit je vertrekland naar goedkope vluchten. Zoek bijvoorbeeld op naar waar je goedkoop kunt vliegen vanaf je eerste bestemming. Wij vonden zo bijvoorbeeld goedkope tickets van Oezbekistan naar Maleisië en van Maleisië naar Zuid-Korea.

Vertrek een dag (of een paar dagen) eerder of later. Op een wereldreis ben je niet gebonden aan vaste dagen, dus zoek naar voordeligere dagen. Zo is vliegen doordeweeks vaak voordeliger dan in of rondom het weekend.

Andere kosten

  • Voor boottickets in het Caribisch gebied betaalden we in totaal €651 (3 boottochten).
  • We huurden op 9 plekken een auto (vooral in het Caribisch gebied) voor in totaal €4209. Bij het huren van een auto is het belangrijk dat je een goede verzekering afsluit. Wij zorgen er altijd voor dat we een volledige dekking hebben. Dat voelt gewoon fijner als je in een vreemd land moet rijden. Bij Sunny Cars is bijvoorbeeld altijd alles volledig verzekerd. 
  • In Oezbekistan en Japan reisden we met de trein. Voor drie reizen in Oezbekistan betaalden we €124. In Japan betaalden we voor 6 treinritten €738 (goedkoper dan de Japan Rail Pass).

Tips voor goedkope(re) overnachtingen

Voor overnachtingen hadden we een budget van maximaal €120 per nacht. We betaalden een gemiddelde prijs van €110 per nacht. We sliepen meestal in een hotel met één kamer voor ons drieën.

Hoe wij bespaarden:

  1.  We boekten de overnachtingen ruim van tevoren. Alleen dan heb je nog ruime keuze uit accommodaties. Als je te lang wacht loop je het risico dat je favo hotel niet meer beschikbaar is. 
  2. Wij boekten altijd met de optie “gratis annuleren” en controleerden enkele weken van tevoren of de prijs was gedaald. Zo ja, dan annuleerden we en boekten we opnieuw. Hierdoor hebben we honderden euro’s bespaard. 

Lees ook – Sanne ging al twee keer met haar gezin op wereldreis: ‘Waar een wil is, is een weg’ >

Activiteiten

Voor activiteiten, eten en drinken hadden we een budget van €150 per dag (in totaal voor 3 personen). Bij dure activiteiten zoals Disney (Disney Japan €600 voor 4 dagen, L.A. €600 voor 2 dagen) gaven we meer uit, maar op rustige dagen bleven we ver onder dit budget. Ontbijt bij de hotelovernachting bespaarde een maaltijd per dag. We schatten dat we gemiddeld €100 per dag uitgaven, met Costa Rica en Los Angeles als duurste bestemmingen.

Tijdens onze wereldreis hebben we niet gewerkt en hadden geen inkomen. We spaarden vooraf om deze prachtige reis te kunnen maken. Het was het meer dan waard.

Zo (be)spaar je op je wereldreis

Hierboven gaven we al enkele tips over het besparen als je op reis bent of zaken die je tijdens je wereldreis nodig hebt zoals vliegtickets en hotelovernachtingen. Hieronder lichten we toe hoe wij ook op andere zaken bespaarden.

Tip 1: Breng je vaste lasten in kaart

Om te kijken waarop we konden besparen brachten we onze vaste lasten in kaart. Denk hierbij aan hypotheek/huur, verzekeringen, abonnementen, gas, water, licht. We checkten welke kosten omlaag konden, en dat was verrassend veel! We checkten eerst de info over onze abonnementen online op de website van de aanbieders. Hier zie je je verbruik en wat precies verzekerd is, zodat je een goede vergelijking kunt maken met andere aanbieders. Daarna vergeleken we via vergelijkingssites. Bijvoorbeeld www.gaslicht.com voor energiemaatschappijen. Voor ons loonde het om over te stappen (je ontvangt vaak ook nog een welkomstbonus) . Wij bespaarden zo €55 per maand op onze energierekening, wat neerkomt op €660 per jaar. Ook stopten we een sportschool abonnement waar we toch al bijna nooit meer kwamen en zetten konden we met de bank een gunstiger rente voor onze hypotheek afspreken. In totaal bespaarden wij €3000 per jaar op onze vaste lasten.

Tip 2: Bespaar op wekelijke boodschappen

Boodschappen zijn voor ons elke week een grote uitgaven. Door één keer per week boodschappen te doen (en nooit met een lege maag), konden we veel besparen. We kochten bepaalde producten zoals wasmiddel en shampoo groot in als ze in de aanbieding zijn. Wij merkten weinig verschil tussen A-merken en huismerken, wat per potje al snel €1 tot €2 scheelt. Stel dat je wekelijks €2 bespaart, dan bespaar je €100 per jaar. Ook door dagelijks een vaste tas mee te nemen in plaats van plastic zakken te kopen, bespaarden we €100 per jaar. Kleine aanpassingen kunnen grote verschillen maken en helpen je te sparen voor je droomreis.

Tip 3: Doe inspiratie op online of in de bibliotheek

In plaats van dure reisgidsen te kopen, konden we online en in de bibliotheek veel informatie vinden over onze favoriete bestemmingen. Op deze manier hadden we een leuk uitje met z’n drieën naar bijvoorbeeld de bieb (de bibliotheek “de Lochal” in Tilburg is overigens echt een aanrader) en hadden we ook leuke gesprekken over onze wereldreis. Uiteindelijk bespaart het je geld doordat je geen reisgidsen hoeft aan te schaffen. Wij hadden sowieso geen ruimte in onze koffers om reisgidsen mee te nemen dus dat was ook mooi meegenomen. 

Uiteraard zijn er nog honderden andere bespaartips online te vinden. Probeer te kijken wat voor jezelf het beste werkt. Uiteindelijk ging het bij ons vooral om keuzes met onze wereldreizen als doel voor ogen. Wij vonden het het geld meer dan waard en hadden deze waardevolle herinneringen met het gezin absoluut niet willen missen.”

Lees hier meer bespaartips van Sanne en haar gezin.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.