Zoveel ben je als ouder kwijt aan schoolspullen (en ja, dat is best pittig)

30.08.2024 15:00

Je kleine is altijd gezellig om de hoek naar de basisschool gefietst, maar nu breekt een nieuwe fase aan: de middelbare school. En dat betekent meer dan alleen een nieuwe fiets regelen.

Eerst die fiets
De eerste stap? Een degelijke fiets. Want of je kind nu vijf minuten of een halfuur moet trappen, je wilt zeker weten dat ze veilig aankomen. Een elektrische fiets klinkt verleidelijk, maar tenzij je een flinke afstand moet overbruggen, is het vaak niet nodig. Een goede stadsfiets mét slot kost al snel zo’n 500 euro. Die fatbikes die je tegenwoordig overal ziet? Misschien even overslaan, want daar gebeuren helaas best wat ongelukken mee.

Schoolspullen
Dan hebben we het nog niet eens over de stapel schoolspullen die je moet inslaan. Kaftpapier, schriften, pennen, een rekenmachine, en dat ene ding waarvan je geen idee hebt hoe het werkt: de geodriehoek. Een notitieblok voor aantekeningen, en een setje markers om belangrijke stukken te markeren. Een agenda is onmisbaar om huiswerk en afspraken bij te houden. Voor de creatieve opdrachten zijn een schaar, lijm, en wat kleurpotloden handig, en natuurlijk kan een goede gum en puntenslijper ook niet ontbreken. Denk aan zo’n 75 euries.

Sportkleding
En laten we de sportkleding niet vergeten, want je kind moet er natuurlijk wel tiptop bijlopen tijdens gym. Denk aan een sportbroek, T-shirts, en natuurlijk sportschoenen. Hier ben je makkelijk tussen de 50 en 100 euro aan kwijt, afhankelijk van het merk en de kwaliteit die je kiest.

Schooltas
Een goede schooltas is een must, want die boeken zijn behoorlijk zwaar. Een stevige rugzak die tegen een stootje kan, kost al snel tussen de 40 en 80 euro, afhankelijk van het merk en de kwaliteit.

Broodtrommel en drinkbeker
Je wil natuurlijk dat je kind met een gezonde lunch naar school gaat, en dat betekent dat je ook een degelijke broodtrommel en drinkbeker nodig hebt. Reken hiervoor op zo’n 15 tot 25 euro in totaal.

Zakgeld voor lunch
Hoewel je misschien dagelijks een lunchpakket meegeeft, is het handig om je kind wat zakgeld te geven voor die dagen dat ze liever iets in de kantine kopen. Reken op ongeveer 10 tot 20 euro per week, afhankelijk van hoe vaak ze daar iets willen halen.

Boeken
Gelukkig zijn de meeste schoolboeken tegenwoordig gratis, dankzij de overheid. Maar er zijn altijd een paar dingen die je toch zelf moet aanschaffen, zoals die bosatlas die op het verplichte lijstje staat. Reken op ongeveer 30 euro extra voor dit soort boeken.

Ouderbijdrage
Officieel hoef je geen lesgeld te betalen op de middelbare school, maar de ouderbijdrage komt vaak wel om de hoek kijken. Dit is vrijwillig, maar het gaat meestal om excursies, schoolkampen of andere activiteiten die de school organiseert. Het kan handig zijn om hiervoor wat geld achter de hand te houden, al is dat niet verplicht. Reken op een bijdrage van ongeveer €50 tot €250 per jaar, wat gebruikt wordt voor schoolactiviteiten zoals feestdagen, culturele uitstapjes en sportdagen. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor schoolkampen, die meestal tussen de €100 en €300 liggen, afhankelijk van de duur en locatie van het kamp. Ook excursies en schoolreisjes kunnen variëren van €50 tot €150 per jaar. Tel je deze kosten bij elkaar op, dan kom je uit op een geschatte jaarlijkse uitgave van €200 tot €700 voor de ouderbijdrage en aanverwante activiteiten.

De laptop
En dan hebben we het duurste item op de lijst: de laptop. Steeds meer scholen verwachten dat leerlingen hun eigen laptop meenemen, en dat kan flink in de papieren lopen. Vroeger kon je nog wel wegkomen met een tweedehandsje van 200 euro, maar tegenwoordig wordt er vaak gevraagd om een apparaat van 500 tot 700 euro. En uitschieters naar 1000 euro zijn ook geen uitzondering.

Dus?

Dus, als je denkt dat de kosten voor de middelbare school meevallen, think twice. Voor het eerste schooljaar moet je rekening houden met een uitgave die tussen de €1810 en €3310 kan liggen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.