Als je kind aan het begin of einde van het jaar geboren is, is hij een vroege leerling. Als ouder sta je dan voor een dilemma: laat je hem nog een jaartje kleuteren of moet hij alvast doorstromen naar groep 3? Lees hier alles over de vroege leerling.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een vroege leerling?
In het basisonderwijs wordt gesproken over vroege en late leerlingen. Een kind is een vroege leerling als hij is geboren tussen oktober en december. Word je kind geboren tussen januari en maart, dan is hij een late leerling. Alles daartussen zijn de reguliere leerlingen.
Vroeger werd 1 oktober als grens aangehouden: werd je kind daarna geboren, dan mocht hij niet al doorstromen naar groep 3 en bleef hij nog een jaartje kleuteren. Sinds 1985 is die grens minder strikt. Veel scholen houden nog steeds 1 oktober als grens aan, maar er zijn ook scholen die 31 december als criterium nemen.
Gelukkig wordt er tegenwoordig vooral naar het kind en zijn ontwikkeling gekeken. Iedereen is immers anders. Als je kind het lastig vindt om zich te concentreren en dol is op spelen, is het niet gek om hem nog een extra jaar te laten spelen en leren in de kleuterklas.
Lees verder onder de advertentie
Maar als je juist een heel nieuwsgierig kind hebt dat bijvoorbeeld al goed kan tellen en nieuwe dingen snel oppakt, zal hij zich beter op z’n plek voelen als hij versneld doorstroomt naar groep 3. Bespreek ook vooral met de leerkracht wat voor jouw kind de beste optie is, want die kent je kind op school het beste.
Wat is het effect?
Een vroege leerling is vanzelfsprekend wat jonger dan de meeste van zijn klasgenoten. Volgens verschillende onderzoeken lopen de resultaten van vroege leerlingen iets achter bij die van de kinderen die langer kleuteren. Maar geen zorgen: op latere leeftijd, als ze in de laatste klassen van de basisschool zitten, verdwijnt dit verschil. Uit veel studies blijkt ook dat tieners die een vroege leerling waren, niet beter of slechter presteren dan hun andere klasgenoten.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.