Als je kind aan het begin of einde van het jaar geboren is, is hij een vroege leerling. Als ouder sta je dan voor een dilemma: laat je hem nog een jaartje kleuteren of moet hij alvast doorstromen naar groep 3? Lees hier alles over de vroege leerling.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een vroege leerling?
In het basisonderwijs wordt gesproken over vroege en late leerlingen. Een kind is een vroege leerling als hij is geboren tussen oktober en december. Word je kind geboren tussen januari en maart, dan is hij een late leerling. Alles daartussen zijn de reguliere leerlingen.
Vroeger werd 1 oktober als grens aangehouden: werd je kind daarna geboren, dan mocht hij niet al doorstromen naar groep 3 en bleef hij nog een jaartje kleuteren. Sinds 1985 is die grens minder strikt. Veel scholen houden nog steeds 1 oktober als grens aan, maar er zijn ook scholen die 31 december als criterium nemen.
Gelukkig wordt er tegenwoordig vooral naar het kind en zijn ontwikkeling gekeken. Iedereen is immers anders. Als je kind het lastig vindt om zich te concentreren en dol is op spelen, is het niet gek om hem nog een extra jaar te laten spelen en leren in de kleuterklas.
Lees verder onder de advertentie
Maar als je juist een heel nieuwsgierig kind hebt dat bijvoorbeeld al goed kan tellen en nieuwe dingen snel oppakt, zal hij zich beter op z’n plek voelen als hij versneld doorstroomt naar groep 3. Bespreek ook vooral met de leerkracht wat voor jouw kind de beste optie is, want die kent je kind op school het beste.
Wat is het effect?
Een vroege leerling is vanzelfsprekend wat jonger dan de meeste van zijn klasgenoten. Volgens verschillende onderzoeken lopen de resultaten van vroege leerlingen iets achter bij die van de kinderen die langer kleuteren. Maar geen zorgen: op latere leeftijd, als ze in de laatste klassen van de basisschool zitten, verdwijnt dit verschil. Uit veel studies blijkt ook dat tieners die een vroege leerling waren, niet beter of slechter presteren dan hun andere klasgenoten.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”