Waar een deel van de kinderen alweer naar school gaat, genieten anderen nog van de laatste dagen zomervakantie. Maar hoe creëer je een goed slaapritme voor je kind na weken zonder verplichtingen?
Lees verder onder de advertentie
Susanne Willekes, de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland, deelt tips in samenwerking met GoStudent.
Lees verder onder de advertentie
Breng je kind elke avond 15 minuten eerder naar bed
“Als een kind gewend is geraakt aan een latere bedtijd, dan kan een veel eerdere bedtijd op het eind van de vakantie verwarring en frustratie veroorzaken. Verstandiger is het om dit geleidelijk aan te doen en je kind elke avond 15 minuten eerder naar bed te brengen. Daar merkt je kind zelf niet zoveel van, maar hij wordt op de eerste schooldag wel weer fris en fruitig wakker.”
Lees verder onder de advertentie
Kies voor vaste tijden
“Niet alleen voor het slapen gaan, maar ook een vaste tijd voor het wakker worden. Dit helpt je kind om zo snel mogelijk weer gewend te raken aan het nieuwe ritme.”
Houd de bedtijd routine consequent, ook als je ‘on the road’ bent
“Consequent zijn is de sleutel. Ook al geniet je nog van de laatste zomeravonden, ga je misschien op bezoek bij familie of maak je een uitstapje, zorg er dan voor dat je elke avond 20-30 minuten vrijmaakt om je kind klaar te maken voor bed. Geniet van het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan of van het nemen van een bad, en zorg ervoor dat je kind begrijpt dat dit betekent dat het tijd is om te gaan slapen. Een vertrouwde routine zorgt ervoor dat de hersenen vertragen en stimuleert de aanmaak van melatonine, zodat je kind makkelijker in slaap valt.”
Lees verder onder de advertentie
Kies voor een dramatic wake-up
“Wanneer je je kind wakker maakt, kies er dan voor om gelijk de gordijnen open te doen. Dat zal-ie je lang niet altijd in dank afnemen, maar het gelijk waarnemen van licht, zorgt voor synchronisatie van het circadiaans ritme. Oftewel: je biologische klok die weet hoeveel uur slaap je ongeveer nodig hebt. Dus door blootstelling aan natuurlijk licht in de (vroege) ochtend, wordt het ‘s avonds ook makkelijker om, op de voor jouw kind juiste tijd, weer in slaap te vallen.”
Lees verder onder de advertentie
Doe langzaamaan het licht uit
“Om je lichaam voor te bereiden op de nacht, kun je de ruimte waarin je kind zich ‘s avonds bevindt langzaam wat donkerder te maken. Zo krijgen de hersenen het signaal om het slaaphormoon melatonine aan te maken.”
Lees verder onder de advertentie
Beperk schermtijd en vermijd zo blauw licht
“Blauw licht verstoort de aanmaak van melatonine en schermen prikkelen de hersenen waardoor deze actief blijven. Het advies is dus om 1-2 uur voor het slapen gaan, alle schermen op te bergen.”
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”