Je kinderen op tijd naar bed brengen, werkt in ieders voordeel. Op tijd naar bed staat namelijk gelijk aan een goede nachtrust. Alleen, wat is dan op tijd naar bed? Hoe laat moet een kindje van drie jaar eigenlijk in bed liggen en verschilt dat veel met een oudere broer of zus van, laten we zeggen, een jaar of acht? We zetten alle bedtijden per leeftijd in een handig lijstje voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Niet omdat we je willen voorschrijven hoe laat je kind in bed moet liggen, maar als richtlijn, advies of houvast voor als je het even niet meer weet. Of wanneer je puber roept dat hij echt wel pas om middernacht kan gaan slapen.
Lees verder onder de advertentie
Bedtijden voor baby’s
Als het gaat over baby’s tot een jaar of twee, dan hebben we het liever over wakkertijden dan bedtijden. Baby’s slapen overdag nog heel erg veel en vinden daar vaak een eigen ritme in. Belangrijker is hoe lang ze wakker ‘horen’ te zijn tussen de slaapjes door. Daar kan je dan zelf de tijden weer op aanpassen.
Lees verder onder de advertentie
Pasgeboren baby’s zijn maar kort wakker tussen hun slaapjes in. Vaak alleen voor een voeding. De wakkertijd van zo’n mini is ongeveer een half uur tot drie kwartier. Vanaf twee weken komt er een kwartiertje bij. Dus baby’s tussen de twee en zes weken zijn drie kwartier tot een uur wakker tussen de dutjes in.
Houd voor baby’s liever wakkertijden aan
Voor baby’s tussen de zes en twaalf weken geldt een gemiddelde wakkertijd van een uur tot 75 minuten. Baby’s vanaf drie maanden zijn anderhalf uur wakker tussen hun slaapjes in. De wakkertijden worden langer naarmate je baby ouder wordt.
Lees verder onder de advertentie
Is je kindje tussen de twee en vier jaar oud en doet het geen middagdutje meer, dan is tussen half zeven en zeven uur een mooie bedtijd voor deze leeftijd. Vanaf dan heeft je kind namelijk zo’n tien tot twaalf uur slaap nodig per nacht.
Bedtijden per leeftijd voor kinderen vanaf 1 jaar
Kinderen vanaf 1 jaar: gebruik wakkertijden. Reken twee uur wakker in de ochtend, drie uur tussen het ochtend- en middagslaapje en vier uur wakker tussen het middagslaapje en het naar bed gaan in de avond.
Kinderen van 2 jaar: gebruik wakkertijden van vier tot vijf uur tussen de slaapjes in (behalve voor de nacht).
Kinderen van 3 en 4 jaar en jongere kinderen die geen middagdutje meer doen: bedtijd tussen 18.30 uur en 19.15 uur.
Kinderen van 5 en 6 jaar: tussen 19.00 en 19.30 uur.
Kinderen van 7 en 8 jaar: tussen 19.30 en 20.00 uur.
Kinderen van 9 en 10 jaar: tussen 20.00 en 20.30 uur.
Kinderen van 11 en 12 jaar: tussen 20.30 en 21.00 uur.
Kinderen van 13 en 14 jaar: tussen 21.00 en 21.30 uur.
Kinderen van 15 en 16 jaar: tussen 21.30 en 22.00 uur.
Kinderen van 17 en 18 jaar: tussen 22.00 en 23.00 uur.
Hoe laat naar bed in het weekend?
In het weekend gaan kinderen soms wat later naar bed. Voor kinderen jonger dan twaalf jaar is dit eigenlijk niet aan te raden. Kids die een half uur later naar bed gaan dan gewoonlijk, kunnen hier namelijk al last van krijgen. Zo zijn ze op maandag bijvoorbeeld minder uitgerust en dit heeft effect op de hele verdere week. Het is helaas (vaak) ook niet zo dat kinderen langer slapen als ze later naar bed gaan. De interne wekker blijft gelijk staan…
Lees verder onder de advertentie
Kinderen vanaf een jaar of twaalf kunnen wel wat later naar bed in het weekend. Houd ongeveer een half uur aan. Kinderen vanaf vijftien kunnen in het weekend een uur later dan normaal aanhouden als bedtijd. Pubers die hard roepen dat ze echt nog niet naar bed hoeven, omdat ze ook wel met wat minder slaap kunnen, hebben gek genoeg gelijk. Er vindt op die leeftijd namelijk een verschuiving plaats in het slaap-waakritme.
Waarom vaste bedtijden per leeftijd?
Terwijl je kind slaapt, herstelt het lijfje van de dag. Op tijd naar bed gaan, betekent ook een goede nachtrust hebben en dat is nodig voor de ontwikkeling van kinderen. Met vaste bedtijden, doet de interne klok van je kind verder het werk. Dat zorgt er dus voor dat het gaat slapen wanneer het moe is. Sommige kinderen kunnen dit zelf heel goed aangeven, terwijl andere kinderen het nog wel gezellig vinden op de bank bij papa en/of mama. Met vaste bedtijden en wektijden zorg je voor voldoende nachtrust voor je kind en dus ook voor jezelf.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
Bertrie Wierenga en Dorian Bindels zijn onlangs ouders geworden van een dochter en zitten samen op een knalroze wolk. De kersverse papa is apetrots op zijn prachtige gezin en gaat op dit moment ‘zwevend door het leven’.
In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Voetbalster Lieke Martens en haar man Benjamin van Leer verwachten binnenkort hun eerste kindje. In een item van het Franse Lou onthult de voormalig Oranje-international het geslacht van de baby.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Elke moeder weet: zodra het stil is, moet je heel rap bij je kinderen gaan kijken, want dan gebeurt er van alles waar jij niet blij van wordt. Dat wist Claudia ergens ook heus wel, maar toch lag ze te lekker op de bank. Dat heeft ze geweten.