Toen Babette Ravensbergen (33) zwanger was van haar eerste kind, liet ze op het consultatiebureau de 22-wekenprik zetten. “Het geeft me een veilig gevoel dat de baby beschermd is tegen kinkhoest.”
Lees verder onder de advertentie
22-wekenprik
“Toen ik ruim 20 weken zwanger was, vertelde mijn verloskundige tijdens een standaard controle over de 22 wekenprik. Na de uitleg over dit vaccin tegen kinkhoest, kreeg ik nog een folder mee en verwees zij me door naar de website over deze prik van het RIVM. De verloskundige adviseerde me de prik te halen, maar de keuze om dit wel of niet te doen, lag bij mij en mijn vriend.
Lees verder onder de advertentie
Beschermen
Natuurlijk heb ik me na het bezoek aan de verloskundige nog verder ingelezen over deze vaccinatie. Maar we waren er al snel uit. Ik wil mijn kind direct na de geboorte beschermen tegen deze nare ziekte.
Lees verder onder de advertentie
Veilig gevoel
Ik heb zelf een afspraak gemaakt bij het consultatiebureau en kon daar al snel terecht. De vaccinatie werd in mijn bovenarm gezet. Die arm voelde zo’n anderhalve dag een beetje stijf aan, maar verder heb ik helemaal geen last gehad van deze 22 wekenprik. Het geeft me een veilig gevoel dat ik deze vaccinatie heb gehaald en zo ons kind bescherm tegen kinkhoest.”
Lees verder onder de advertentie
Jeugdarts over de 22-wekenprik
Maartje Verhoeven: “Kinkhoest is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het wordt ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd, zo lang kan het duren voor de kinkhoest afneemt. De heftige hoestbuien kunnen gevaarlijk zijn voor jonge baby’s. Zij kunnen het zo benauwd krijgen dat ze het ademnood komen. Ze kunnen longontsteking krijgen, hersenschade oplopen en er zelfs aan overlijden.”
Lees verder onder de advertentie
Antistoffen
Door je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren met de 22 wekenprik, is jouw baby vanaf dag 1 beschermd tegen kinkhoest. Het werkt als volgt: de antistoffen die jij direct na de vaccinatie aanmaakt, worden via de placenta overgedragen naar de ongeboren baby.
Lees verder onder de advertentie
Gratis vaccinatie
Deze vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis. Je kunt de prik halen vanaf 22 weken zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder hoe beter.
Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.
Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >
Het was eerste kerstdag, en zoals elk jaar was Marjan met haar gezin uitgenodigd bij haar ouders thuis. Dit deden ze al sinds jaar en dag elk jaar. Maar dit jaar verliep het totaal anders dan voorgaande jaren.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. Hun leven is allesbehalve standaard, en dat willen ze ook zo houden. Al brengt hun nieuwe huisgenootje vast wat meer structuur.
Dat jullie het vroeger over alles eens waren, kwam waarschijnlijk omdat je verblind was door liefde, want nu jullie ouders zijn ben je weleens verbijsterd over wat je partner nu weer uitkraamt.
Marise is er na haar herstel van een eetstoornis heel stellig over: anderen complimenteren met gewichtsverlies is niet meer van deze tijd. Zij doet het niet meer en roept anderen op er ook mee te stoppen.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.