Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Met de 22 wekenprik is een baby meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Maar wat houdt deze prik nou eigenlijk in? En zijn er kosten aan verbonden? Vijf dingen die je moet weten over vaccineren tijdens de zwangerschap.
SAMEN MET RIVM
1. Je beschermt je baby tegen kinkhoest
Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte die gepaard gaat met hevige hoestbuien, benauwdheid en ademnood. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Kinderen krijgen pas een vaccinatie tegen kinkhoest als ze een paar maanden oud zijn, terwijl ze in de periode na de geboorte extra kwetsbaar zijn. Door jezelf tijdens de zwangerschap te vaccineren tegen kinkhoest, wordt de kans dat je kind na de geboorte kinkhoest krijgt heel klein. Bij zwangeren beschermt het vaccin het ongeboren kind namelijk voor 90 procent. Krijgt je kind de ziekte toch in de eerste maanden na de geboorte, dan verloopt die dankzij het vaccin minder ernstig.
2. Via de placenta komen de antistoffen bij je kind terecht
Vanaf 22 weken zwangerschap kun je je vaccineren tegen kinkhoest. Na de prik – die in je bovenarm wordt gezet – maak je antistoffen aan die via de placenta naar de baby in je buik gaan. Zo krijgt je baby voldoende antistoffen om de eerste maanden van zijn leven beschermd te zijn tegen kinkhoest. Je beschermt overigens niet alleen je baby, maar ook jezelf tegen deze ziekte.
3. De vaccinatie is veilig voor moeder en kind
Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat dit vaccin veilig is voor zowel moeder als kind. In landen zoals België, Spanje, Engeland en de VS krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Je kunt wel wat bijwerkingen krijgen zoals hangerigheid, pijn op de prikplek, hoofdpijn of een gezwollen arm. Dit gaat meestal vanzelf weer over.
4. Heb je de 22 wekenprik gehad, dan hoeft je kind 1 vaccinatie minder
Voor de meeste baby’s geldt: als de moeder zich tijdens de zwangerschap laat vaccineren, heeft een baby na de geboorte 1 prik minder nodig. Dat betekent dat de baby de eerste vaccinatie krijgt bij 3 maanden, in plaats van 2 maanden. De jeugdarts of verpleegkundige bespreekt dit.
5. De 22 wekenprik is gratis
Om de 22 wekenprik te halen, maak je zelf een afspraak bij het consultatiebureau bij jou in de buurt. De prik is gratis. Tijdens deze afspraak krijg je meteen uitleg over de vaccinaties die je baby na de geboorte krijgt aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt de prik halen vanaf 22 weken zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder hoe beter.
Meer weten en een afspraak maken? Check www.rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik.
Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >