Stel je voor: op een gewone middag pas jij nieuwe schoenen en ondertussen speelt je dochter in de hoek van de winkel even op je telefoon. Plotseling galmt er een hard alarmgeluid door de winkel: het is een NL-Alert. Niet alleen uit jouw telefoon, maar ook uit telefoons van andere mensen die in de winkel zijn. Er is een dreigende situatie in het centrum.
Lees verder onder de advertentie
Omdat je man daar aan het werk is, bel je hem direct om hem te waarschuwen. Gelukkig was hij al op de hoogte omdat ook hij een NL-Alert had ontvangen. Jullie volgen beiden het advies op en blijven binnen voor de veiligheid. Wat zijn jullie opgelucht als jullie een uur later opnieuw een NL-Alert ontvangen: de situatie is onder controle. En iedereen kan veilig naar huis.
Lees verder onder de advertentie
Dit wil je weten over NL-Alert:
· NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat burgers waarschuwt en informeert over een noodsituatie in de omgeving. Het wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag of onverwacht noodweer.
· Het tekstbericht begint altijd met het woord NL-Alert gevolgd door de datum, tijd en wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden.
· NL-Alert ontvang je op je mobiel en gaat altijd af, ook als je telefoon op stil staat. Je telefoon laat een luid en doordringend alarmgeluid horen. Lees het bericht, kom in actie en help ook anderen daarbij.
· Je ontvangt automatisch een NL-Alert, daar hoef je niets voor te doen.
· NL-Alert is ook te zien op veel digitale reclameschermen en reisinformatieschermen van trein, bus, tram en metro.
· NL-Alert maakt gebruik van cell broadcast, dat is gratis en anoniem. Je hoeft je niet aan te melden en je nummer blijft onbekend. Cell broadcast werkt ook als het netwerk overbelast is.
· Je ontvangt geen NL-Alert als je (tijdelijk) geen bereik hebt; en als je telefoon op vliegtuigmodus of uit staat.
· Elk halfjaar zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Dit gebeurt op de eerste maandag in juni en in december. Het controlebericht van 8 juni 2020 heeft ruim 90% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder ontvangen. Dit zijn 13,6 miljoen mensen. Daarmee wordt het overgrote deel van de bevolking bereikt.
In opdracht van de Rijksoverheid en veiligheidsregio’s.
Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor Interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.