In samenwerking met Kek Mama

Dit zijn de schermtijden voor kinderen

tips-gebruik-mobiele-apparaten-kinderen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

In het digitale tijdperk waarin we leven kun je als ouders best worstelen met het gebruik van mobiel, tablet, internet of tv door je kinderen. Op welke leeftijd geef je jouw kind een telefoon? Hoe maak je je mobiele apparaten kindproof? En wat zijn de gemiddelde schermtijden voor kinderen?

Lees verder onder de advertentie

Wij zetten het voor je op een rij.

 

Schermtijden

Hoe vaak je kind op een scherm mag is vooral afhankelijk van de leeftijd: jonge kinderen kunnen zich nog niet zo lang concentreren, daarentegen is de verleiding voor oudere kinderen weer groter. Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding bij Bureau Jeugd & Media, geeft een indicatie: 

Lees verder onder de advertentie
  • Tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
  • 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

 

Vragen van lezers

Behalve vragen over schermtijden, komen er op de redactie van Kek Mama vaker vragen binnen over het gebruik van mobiel, tablet, internet of tv bij kinderen. Hoe pak je als ouder online pesten het beste aan? En hoe voorkom je dat je kind een vermogen uitgeeft aan betaalde apps? In onderstaande video beantwoorden pedagoog Minchenu Maduro en Director Marketing Communications bij KPN, Yvette Belt – Beekman deze vragen. En vervolgens geven ook wíj nog wat praktische tips voor het gebruik van mobiele apparaten voor kinderen.

Lees verder onder de advertentie

 

Tips

  1. Informatie opzoeken voor een spreekbeurt, spelletjes spelen of Skypen met familie: het internet biedt voor kinderen veel moois. En toch is het goed om je kind tegen zaken als geweld, cybercrime en cyberpesten te beschermen. Hoe je dit doet? Door gebruik te maken van Ouderlijk toezicht, bijvoorbeeld van KPN Veilig. Hiermee kun je het computer- en internetgebruik van jouw kind reguleren: schadelijke websites worden door instellingen te wijzigen automatisch geweerd en zoekresultaten worden gefilterd op geweld, seks en grof taalgebruik.
  2. Vertel je kind dat-ie nooit zijn/haar echte naam, adres, telefoonnummer of wachtwoorden mag doorgeven aan iemand die hij of zij via internet heeft ontmoet. En leg uit waaróm wachtwoorden zo belangrijk zijn: leer spelenderwijs om wachtwoorden geheim te houden, bedenk iedere week nieuwe wachtcombinaties en vertel waar ze goed voor zijn. Grote kans dat jouw kleuter nog geen mail, social media of andere accounts gebruikt, maar jong geleerd, is oud gedaan.
  3. Zorg ervoor dat de computer, laptop, tablet of smartphone in een gemeenschappelijke ruimte wordt gebruikt door je kind. Je hoeft ‘m niet de hele tijd op de nek te zitten, maar het is wel goed om af en toe eens te kijken waar hij of zij zich online mee bezighoudt. Ook slim: maak afspraken met jouw kind over hoe en wanneer-ie op internet mag.
  4. Praat over het internetgedrag van je kind. Niet door ‘m uit te horen, maar door met een paar goede vragen een discussie te beginnen. Wat doen vriendjes online? Wat zijn de coolste of nieuwste websites? Zodra het gesprek op gang is, kunnen meer directe vragen worden gesteld. Of hij of zij zich ooit verdrietig, bang of oncomfortabel heeft gevoeld, bijvoorbeeld.
  5. Gemiddeld is de leeftijd 8 tot 10 jaar wanneer ze een eerste mobieltje krijgen: ze krijgen meer verantwoordelijkheden en zien dat vriendjes ook een mobiel krijgen. KPN heeft Prepaid- en Sim Only-abonnementen: ideaal als je kind jouw oude smartphone mag gebruiken. Met Prepaid betaal je vooraf de MB’s, minuten en sms’jes die je gaat gebruiken. Zo houd je de kosten overzichtelijk en leer je je kind meteen de waarde van geld. Wil je dat je kind altijd bereikbaar is? Dan kun je kiezen voor Sim Only. Als de MB’s op zijn, wordt je internetsnelheid vertraagd. Zijn ook de minuten opgebeld, dan kun je blijven bellen, maar betaal je een hoger tarief.

En als je wilt weten of je kind echt klaar is voor een mobieltje, doe dan samen de test ‘Hoe overleef ik mijn eerste mobiel?’. Leuk en nog leerzaam ook.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken