Skip de boterham met pindakaas: 10 lekkere en gezonde back to school lunches

26.08.2024 11:00

Je kent het wel: het broodtrommeltje komt weer halfvol terug. Tijd om buiten de gebaande paden te denken en de boterham een keertje over te slaan.

Pastasalade
Een pastasalade is ideaal omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Kies een leuke pastavorm (zoals fusilli of penne) en mix met gegrilde groenten zoals paprika, courgette en cherrytomaten. Voeg stukjes kipfilet of tonijn toe voor extra eiwitten. Werk af met een milde dressing van olijfolie, citroensap en wat Parmezaanse kaas. Tip: kies voor volkorenpasta voor wat extra vezels!

    Wraps
    Wraps zijn altijd een succes. Beleg een volkoren wrap met hummus, plakjes komkommer, wortelreepjes, en kipfilet of falafel. Rol ‘m strak op en snijd in stukjes voor een handige finger food lunch. Je kunt ook gaan voor een zoete variant met pindakaas, banaan en een beetje honing.

    Bananenpannenkoeken
    Maak het jezelf makkelijk met bananenpannenkoeken: prak een rijpe banaan en meng met twee eieren. Bak kleine pannenkoekjes in een koekenpan en voeg wat kaneel of vanille toe voor extra smaak. Perfect met een beetje Griekse yoghurt of vers fruit erbij. Dit recept is ook lekker!

    Chiapudding
    Chiazaadjes veranderen in een heerlijke pudding als je ze mengt met kokos- of amandelmelk. Laat een nachtje staan en je hebt een voedzame pudding vol Omega-3 vetzuren. Maak het af met een laagje fruit of een scheutje honing. Of probeer dit recept! Verpak het in een klein bakje en je kids hebben een heerlijke, vullende lunch.

    Yoghurt bowl
    Een yoghurt bowl is simpel en veelzijdig. Kies voor volle Griekse yoghurt en voeg er knapperige granola, honing en een handvol vers fruit aan toe. Om het extra leuk te maken, kun je wat pure chocolade schaafsel of kokosvlokken erover strooien.

    Mini quiches
    Mini quiches zijn hartig, voedzaam en makkelijk mee te nemen. Maak een paar kleine quiches in een muffinvorm met eieren, spinazie, ham en een beetje geraspte kaas. Perfect om van tevoren te maken en door de week uit te delen.

    Vegetarische sushirolletjes
    Sushirolletjes zonder vis zijn een leuke en voedzame optie. Gebruik sushirijst en nori-vellen en vul ze met dunne reepjes komkommer, avocado, wortel en wat roomkaas of hummus. Rol strak op en snijd in kleine stukjes. Deze kleurrijke rolletjes zijn niet alleen lekker, maar ook leuk om te eten. Perfect voor kinderen die graag met stokjes oefenen!

    Havermoutwafels
    Gezonde wafels zijn niet alleen een heerlijk ontbijt, maar ook een topidee voor de lunchbox. Maak ze met havermoutmeel, eieren, een beetje honing en een scheutje melk. Voeg eventueel wat geraspte appel of een handvol blauwe bessen toe aan het beslag. Bak de wafels in een wafelijzer en laat ze afkoelen voordat je ze inpakt. Serveer ze met een klein bakje Griekse yoghurt of appelmoes om in te dippen.

    Couscoussalade
    Couscous is snel klaar en heerlijk koud als salade. Mix het met blokjes komkommer, tomaat, feta en olijven. Voeg eventueel wat kikkererwten toe voor extra eiwitten. Een frisse dressing van citroen en munt maakt het helemaal af. Deze bulgursalade is ook om te smullen!

    Ei muffins
    Ei muffins zijn een gezonde snack bomvol proteïne. Klop een paar eieren los en voeg er je favoriete groenten, wat ham of kaas aan toe. Giet het mengsel in een muffinvorm en bak tot ze gaar zijn. Handig om in te vriezen en later mee te nemen!

    In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.