Je kind snottert al weken: verkouden of toch hooikoorts? Dit zijn de verschillen

10.07.2024 15:35
hooikoorts Bron: Pexels

Je kind is al dagen aan het snotteren en niezen. Elke ochtend komt het met waterige oogjes uit bed en dat terwijl het hoogzomer is. Heeft het nou echt een virusje te pakken of heeft het misschien wel hooikoorts?

De verschillen tussen de symptomen van een verkoudheid en hooikoorts zijn soms best lastig te merken. Zowel bij een verkoudheid als bij hooikoorts kan je kind last hebben van niezen, een loopneus of juist verstopte neus, jeukende ogen en hoofdpijn. Dus hoe weet je nou waar je kind last van heeft?

De verschillen tussen hooikoorts en een verkoudheid

Het grootste verschil is dat een verkoudheid meestal een paar dagen duurt en daarna echt weg is. Die komt dan ook niet zo heel snel weer terug. Is je kind al een paar keer ‘verkouden’ geweest in de afgelopen weken, dan heeft het waarschijnlijk hooikoorts. Dit komt en gaat namelijk, vooral in de zomermaanden. Ook duren hooikoortklachten langer dan die van een verkoudheid.

Nog een herkenbaar verschil is dat het niezen bij hooikoorts toeneemt in de loop van de dag en in de avond juist weer afneemt. Als je kind aangeeft dat het jeuk heeft aan de neus, is dat meestal ook een teken van hooikoorts. Verder zijn symptomen waaraan je hooikoorts kunt herkennen:

  • een kriebelhoestje
  • slecht slapen
  • vermoeidheid
  • moeite met concentreren
  • soms benauwdheid

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een vrij overdreven reactie van het immuunsysteem op pollen. Bij de een erger dan bij de ander. Deze horen niet thuis in het lijfje van je kind en daarom gaat het snotteren. De allergie komt meestal voor in de zomer, omdat het dan droog en warm is. De pollen kunnen dan vrij bewegen in de lucht. Op regenachtige dagen, of in regenachtige lente- en zomermaanden, kunnen de klachten verminderen.

Er zijn drie soorten allergieën: je kind kan allergisch zijn voor de pollen van bomen. Dat stuifmeel is er vaak van januari tot mei. Graspollen vliegen van mei tot augustus door de lucht en kunnen een allergische reactie, dus hooikoorts, veroorzaken. Is je kind allergisch voor (on)kruiden, dan heeft het in de maanden mei tot oktober de ergste klachten. Hooikoorts kan dus bijna het hele jaar voorkomen.

Hooikoortsklachten bij je kind verminderen

Om de klachten te verminderen voor je kind kun je het in de avond laten douchen. De pollen verzamelen zich namelijk ook op de huid en kleding van je kind. Zo kan het schoon en zonder stuifmeel naar bed en wordt het met minder tot geen klachten wakker. Buiten kan een zonnebril helpen om tranende ogen te voorkomen. Aan zee heeft je kind minder last van klachten en zoveel mogelijk binnen blijven op warme, winderige dagen helpt ook goed. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, dus de huisarts of drogisterij kan ook goed adviseren in eventuele tabletten of neussprays.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.