Zoveel betaal je gemiddeld voor de basisschool van je kind

21.06.2024 12:21
kosten kind basisschool Bron: Pexels

Als je kind vier jaar oud wordt, is dat een echte mijlpaal. Ook is het een grote verandering, want dan begint het leven op de basisschool. Omdat elk kind in Nederland naar school kan, kost de basisschool in de basis geen geld. De overheid betaalt deze kosten. Toch zal je tegen andere bedragen aanlopen. Hoeveel een kind op de basisschool kost, lees je hier.

Ondanks dat je niets voor je kind hoeft te betalen om naar school te kunnen, vragen de meeste scholen wel een vrijwillige ouderbijdrage. De hoogte van het bedrag verschilt per school en regio. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de 60 en 70 euro per kind per jaar. Er zijn ook scholen die veel en veel meer vragen. De school met de hoogste ouderbijdrage, het Quadratum Hoogbegaafden Onderwijs, vraagt bijvoorbeeld 1500 euro.

Dit kost een kind op de basisschool

De ouderbijdrage hoeft je trouwens niet te betalen als je dat niet wil of kan: het wordt dan ook een vrijwillige ouderbijdrage genoemd. Het bedrag wordt besteed aan nieuwe schoolspullen, schoolreisjes en bijvoorbeeld aan het springkussen op een sportdag. Wil of kan je het bedrag niet betalen dan hoef je niet bang te zijn dat je kind niet mee mag op schoolreis: het is wettelijk vastgelegd dat elk kind aan alles mee mag doen op school.

De kosten voor schoolspullen

Een basisschool mag niet aan ouders vragen om een laptop of tablet aan te schaffen voor hun kind. Wel zijn andere essentiële zaken nodig. Denk aan een rugzak, een broodtrommel en een drinkfles of -beker. Gymschoenen en gymkleding heeft je kind op de basisschool ook nodig. Al met al kom je dan uit op een bedrag van ongeveer 75 euro die je mee moet rekenen met de kosten voor een kind op de basisschool.

Een bedrag voor schoolreisjes

Hoewel de vrijwillige ouderbijdrage vaak ook aan schoolreisjes besteed wordt, kan een school af en toe wat extra’s vragen aan ouders. Dit hangt van het uitje af, maar ook van de hoeveelheid betaalde vrijwillige ouderbijdrages. Een extra bedrag ligt vaak tussen de tien en dertig euro.

Kosten voor overblijven

Veel scholen kiezen tegenwoordig voor een continurooster, maar op sommige scholen gaan de kinderen tussen de middag nog naar huis. Lukt dat voor jullie niet, dan kun je gebruikmaken van de tussenschoolse opvang (TSO). Je kind blijft dan over op school. Overblijven kost gemiddeld tussen de twee en vier euro per keer. Stel je kind maakt twee keer per week gebruik van de TSO, dan kom je op kosten van 150 euro per kind per jaar.

Totale gemiddelde kosten van een kind op de basisschool

Al met al betaal je voor een kind op de basisschool ongeveer 325 euro per kind per jaar aan kosten voor schoolreisjes en kerstdiners. Toch best een flink bedrag om rekening mee te houden. De kosten voor de buitenschoolse opvang hebben we dan nog niet eens meegerekend.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.