Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Een kind op de middelbare school kost gemiddeld, schrik niet, 7300 euro per jaar. Gelukkig hoef je dit als ouders niet te betalen. In Nederland betaalt de overheid het schoolgeld voor kinderen tot en met achttien jaar. Wel zijn er aanvullende kosten en die moet je als ouders wel betalen aan de middelbare school van je kind.
De kosten voor de middelbare school die ouders zelf moeten betalen, liggen gelukkige vele malen lager dan wat de overheid betaalt. Denk aan kosten voor schoolspullen en een eventueel een nieuwe fiets.
Met welke kosten je rekening moet houden als je kind naar de middelbare school gaat, hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Het is een inschatting, dus kan voor jullie net wat lager of hoger uitvallen.
De meeste schoolboeken krijgt je kind gewoon van de middelbare school. Wel zijn er een paar boeken die je als ouders zelf moet aanschaffen voor je kind, volgens de Rijksoverheid. Denk aan woordenboeken of een atlas. Of je kind deze boeken echt gaat gebruiken, dat durven we je niet te zeggen. Het internet heeft ook veel antwoorden… Voor een atlas en woordenboeken ben je zo flink wat tientjes kwijt.
Verder heeft je kind natuurlijk ook wat meer spullen nodig dan op de basisschool. Denk aan een agenda, een etui met pennen, potloden en markeerstiften. Schriften en een stevige tas. Soms ook papier om boeken mee te kaften. Ook gymspullen en gymschoenen kunnen nodig zijn, als je kind in een groeispurt zit. Zit je zo op honderd euro.
Misschien moet je kind een flink stuk fietsen naar school en is een nieuwe fiets nodig. Dat varieert flink in kosten, afhankelijk van jullie wensen. Aan een gewone fiets ben je minder geld kwijt, dan aan een elektrische. De gemiddelde verkoopprijs van een gewone fiets was in 2023 1772 euro. Wij denken dat je een goede fiets ook voor een paar honderd euro kunt aanschaffen. Kies je voor elektrisch dan zit je al gauw op 2350 euro en voor een Fatbike leg je tussen de 1100 en 2700 euro neer.
Scholen mogen aan ouders vragen om een laptop of tablet aan te schaffen voor hun kind, maar deze aankoop is niet verplicht. Een tablet of laptop kost ongeveer 300 tot 800 euro. Koop je dit niet voor je kind, omdat je het niet wil of omdat het financieel niet haalbaar is, dan moet de school een alternatief bieden aan je kind.
Een schoolfeest, een schoolkamp met de klas of een sportdag: daar komen extra kosten bij kijken. Ouders kunnen hiervoor om een vrijwillige bijdrage worden gevraagd. Dit kost meestal een paar tientjes. Kinderen waarvan de ouders niet kunnen bijdragen in de kosten, mogen altijd mee op schoolkamp op meedoen met de sportdag. Zo’n bijdrage is namelijk niet verplicht.
Al met al schatten we dat een kind op de middelbare school het eerste jaar gemiddeld zo’n 1000 euro kost. Een flink stuk meer dan een kind op de basisschool, dus zeker iets om van tevoren rekening mee te houden.
Voor de ene school en woonplaats zullen de kosten wat hoger liggen dan voor de ander. Ook kun je natuurlijk kiezen voor tweedehands boeken die nog prima een ronde mee kunnen (zolang ze actueel zijn). Net als een fiets.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.