Ruim 85% van de zwangere vrouwen krijgt weleens met aambeien te maken. Niets om je ongerust over te maken, maar het kan best vervelend zijn. Wil je weten wat je eraan kunt doen, lees dan vooral deze vier tips even.
Lees verder onder de advertentie
Aambeien zijn gezwollen bloedvaten tussen je billen. Veel vrouwen hebben er tijdens hun zwangerschap of na de bevalling (door het persen) last van. Dit komt door de zwangerschapshormonen die je bloedvatwanden dunner maken. Naarmate je baby groter en zwaarder wordt, neemt de druk op de bloedvaten toe waardoor kriebelende of pijnlijke aambeien kunnen ontstaan.
Lees verder onder de advertentie
Tip 1. Train je spieren
Deze oefening bevordert de spijsvertering, wat verstopping en de kans op aambeien kan tegengaan. Span de vaginale spieren aan (alsof je halverwege het plassen moet ophouden), blijf ze een paar seconden aanspannen en ontspan vervolgens. Herhaal dit meerdere malen. Dit is een goede, discrete oefening die je bijna overal kunt doen.
Lees verder onder de advertentie
Tip 2. Dorstlesser
De veranderingen in je hormoonhuishouding zorgen ervoor dat de darmen trager werken. Met 1,5 tot 2 liter water per dag verklein je het risico op verstopping. Water versoepelt de ontlasting en vergemakkelijkt je stoelgang. Lees: minder persen op het toilet. Hierdoor is de kans op irritatie of het ontstaan van aambeien kleiner.
Lees verder onder de advertentie
Tip 3. Eet extra vezelrijk
Ook een gevarieerd eetpatroon waarin veel vezels zijn verwerkt, kan zorgen voor een zachte, soepele ontlasting en dus minder kans op aambeien. Denk aan volkorenbrood, -meel en – pasta, bonen, groente, fruit en bruine rijst.
4. Aanpakken
Om de pijn, jeuk en het branderige gevoel te verlichten, kun je de Sperti Zalf gebruiken. Deze zalf verzacht de pijn en verlicht de jeuk bij aambeien. Sperti is de Nr. 1* en een vertrouwde oplossing in de bestrijding van klachten van aambeien. Sperti zalf is te gebruiken bij zowel inwendige als uitwendige aambeien. Sperti is te verkrijgen bij Etos.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.