Ruim 85% van de zwangere vrouwen krijgt weleens met aambeien te maken. Niets om je ongerust over te maken, maar het kan best vervelend zijn. Wil je weten wat je eraan kunt doen, lees dan vooral deze vier tips even.
Lees verder onder de advertentie
Aambeien zijn gezwollen bloedvaten tussen je billen. Veel vrouwen hebben er tijdens hun zwangerschap of na de bevalling (door het persen) last van. Dit komt door de zwangerschapshormonen die je bloedvatwanden dunner maken. Naarmate je baby groter en zwaarder wordt, neemt de druk op de bloedvaten toe waardoor kriebelende of pijnlijke aambeien kunnen ontstaan.
Lees verder onder de advertentie
Tip 1. Train je spieren
Deze oefening bevordert de spijsvertering, wat verstopping en de kans op aambeien kan tegengaan. Span de vaginale spieren aan (alsof je halverwege het plassen moet ophouden), blijf ze een paar seconden aanspannen en ontspan vervolgens. Herhaal dit meerdere malen. Dit is een goede, discrete oefening die je bijna overal kunt doen.
Lees verder onder de advertentie
Tip 2. Dorstlesser
De veranderingen in je hormoonhuishouding zorgen ervoor dat de darmen trager werken. Met 1,5 tot 2 liter water per dag verklein je het risico op verstopping. Water versoepelt de ontlasting en vergemakkelijkt je stoelgang. Lees: minder persen op het toilet. Hierdoor is de kans op irritatie of het ontstaan van aambeien kleiner.
Lees verder onder de advertentie
Tip 3. Eet extra vezelrijk
Ook een gevarieerd eetpatroon waarin veel vezels zijn verwerkt, kan zorgen voor een zachte, soepele ontlasting en dus minder kans op aambeien. Denk aan volkorenbrood, -meel en – pasta, bonen, groente, fruit en bruine rijst.
Lees verder onder de advertentie
4. Aanpakken
Om de pijn, jeuk en het branderige gevoel te verlichten, kun je de Sperti Zalf gebruiken. Deze zalf verzacht de pijn en verlicht de jeuk bij aambeien. Sperti is de Nr. 1* en een vertrouwde oplossing in de bestrijding van klachten van aambeien. Sperti zalf is te gebruiken bij zowel inwendige als uitwendige aambeien. Sperti is te verkrijgen bij Etos.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.