De kraamtijd van haar derde zoon was relaxed, tot Anne Staal samen met haar baby een maand in isolatie moest in het ziekenhuis. ‘Ons leven stond stil toen bleek dat Steve kinkhoest had.’
Lees verder onder de advertentie
Steve was zes weken oud toen hij heftige hoestbuien kreeg. Toen ik voor de derde keer bij de huisartsenpost zat, moest ik acuut door naar het ziekenhuis. Ik zat alleen in de auto toen Steve achterin weer zo begon te hoesten. Ik heb de auto met ronkende motor voor de deur van het ziekenhuis gezet en ben met hem naar binnen gerend.’
Lees verder onder de advertentie
In isolatie
‘De kinderarts vermoedde al snel dat hij kinkhoest had, zeker toen ik vertelde dat een van zijn broers al een tijd aan het hoesten was. We werden in isolatie geplaatst. Steve kreeg mijn borstvoeding via een sonde in zijn maag. Want als hij aan de borst dronk, triggerde dat de irritatie in zijn luchtwegen waardoor hij na het voeden weer een hoestbui kreeg. Met een zoutoplossing werd zijn neusje vrijgehouden en hij kreeg paracetamol tegen de pijn. Bij een hoestbui moest hij rechtop worden gehouden tot die over was.’
Lees verder onder de advertentie
22 wekenprik
‘Na vier weken mochten we naar huis, maar Steve heeft nog zeker een half jaar flink gehoest. Inmiddels is hij ruim anderhalf en is het een vrolijk ventje. Maar de periode in het ziekenhuis zal ik nooit vergeten. Ik vind het mooi dat zwangere vrouwen zich nu kunnen vaccineren tegen kinkhoest. Want kinkhoest bij een kleine baby is zo heftig, dat wens je echt niemand toe.’
Lees verder onder de advertentie
Jeugdarts Maartje Verhoeven over de 22 wekenprik:
“Door je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren met de 22 wekenprik, is jouw baby vanaf dag 1 beschermd tegen kinkhoest. De antistoffen die jij direct na de vaccinatie aanmaakt, worden via de placenta overgedragen naar de ongeboren baby. Deze vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis. Je kunt de prik halen vanaf 22 weken zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder hoe beter.”
Lees verder onder de advertentie
Meer weten en een afspraak maken? Check www.rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik.
Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.