Wat is de slijmprop en wanneer verlies je die?

05.09.2024 11:00

Als je zwanger bent, heb je vast weleens van de slijmprop gehoord. Maar wat is het precies? En wanneer verlies je ‘m? Wij vertellen je er alles over.

De slijmprop

Als je zwanger bent, sluit de slijmprop je baarmoedermond af. Het is een dik en taai stuk slijm. De slijmprop ontstaat direct na de innesteling. Als de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand heeft genesteld, ga je het zwangerschapshormoon progesteron aanmaken. Dat hormoon zorgt ervoor dat slijm uit je baarmoederhals zich verzamelt in de baarmoedermond. Tijdens de zwangerschap wordt het slijm van de slijmprop steeds weer ververst.

Functie

De slijmprop heeft als functie om je baby te beschermen. Door de baarmoedermond af te sluiten, kunnen er geen schadelijke stoffen via je vagina bij je baby komen. Daarnaast zorgt-ie er ook voor dat je tijdens je zwangerschap niet nog eens bevrucht kan worden als er een tweede eicel loskomt.

Wanneer verlies je ‘m?

Het is dus fijn dat-ie er is, die slijmprop, maar er komt ook een moment dat je ‘m verliest. Dit kan tijdens de bevalling zijn. Veel vrouwen merken het dan niet. Soms verlies je steeds een klein beetje slijm, waardoor het verliezen van slijmprop ook onopgemerkt blijft. Maar je kunt de slijmprop ook al weken voor de bevalling verliezen. Dit komt doordat de baarmoedermond wat losser en weker wordt aan het einde van de zwangerschap. Je herkent de slijmprop als slierterig slijm van een paar centimeter. Je kunt er wat bloed bij verliezen.

Binnen drie weken tot de uitgerekende datum

Ben je de slijmprop verloren en ben je binnen drie weken uitgerekend? Dan is er niks aan de hand. Je hoeft de verloskundige niet te bellen. Dit hoef je pas te doen als je vliezen breken of als je weeën hebt. Het is namelijk niet gezegd dat de bevalling gelijk gaat beginnen als je de slijmprop verliest. Dit kan zelfs nog weken duren. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over je baby. Door de vliezen wordt je baby nog steeds goed beschermd.

Meer dan drie weken tot de uitgerekende datum

Ben je de slijmprop verloren en duurt het nog langer dan drie weken tot je uitgerekende datum? Ook dan hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Je kunt wel even overleggen met je verloskundige. Als je ook krampen en/of bloedverlies hebt, dan willen ze dat altijd graag even weten. Ook in dit geval hoeft het niet het begin van de bevalling te betekenen, maar het is wel slim om alert te blijven.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.