4 signalen dat je te betrokken bent bij het leven van je tiener

Illustratie bij: 4 signalen dat je te betrokken bent bij het leven van je tiener
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Ooit was je kind helemaal afhankelijk van jou voor alles – van het strikken van hun schoenen tot het invullen van hun schoolagenda.

Lees verder onder de advertentie

Nu je kind richting volwassenheid groeit en misschien zelfs droomt van het studentenleven, kan het verleidelijk zijn om die oude rol van zorgzame ouder strak vast te houden. Toch is het belangrijk om een stapje terug te doen. Hier zijn vier signalen dat je misschien iets te veel betrokken bent bij het leven van je tiener, en tips over hoe je dit kunt bijsturen zonder dat je het gevoel hebt je kind helemaal los te laten.

Lees verder onder de advertentie

1. Je herinnert je tiener continu aan deadlines

Het is hartstikke begrijpelijk dat je wilt dat je kind zijn huiswerk op tijd af heeft. Maar als je voortdurend de deadline herinnert, geef je hem nooit de kans om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Je kind heeft vast en zeker een (digitale) agenda. Laat hem zijn eigen pad vinden, ook al betekent dit dat hij soms de fout ingaat. Dit is namelijk ook leerzaam.

2. Jij neemt contact op met leraren en andere volwassenen voor je tiener

Het is heel verleidelijk om zelf het initiatief te nemen bij gesprekken met leraren of andere volwassenen. Maar als jij steeds de communicatie op je neemt, leert je tiener nooit om dit zelf te doen. Moedig je kind aan om zelf een afspraak te maken bij de tandarts, zich aan te melden voor een (school)activiteit of te solliciteren voor een bijbaan. Dit helpt hem niet alleen nu, maar bereidt je tiener ook voor op een toekomst waarin hij zelfverzekerd zijn eigen zaakjes kan regelen.

Lees verder onder de advertentie

3. Je lost elk probleem onmiddellijk voor ze op

Je ziet je kind worstelen en je wilt het liefst meteen het probleem oplossen. Maar als je steeds de oplossing aanbiedt, voorkom je dat hij leert met problemen om te gaan. Laat je tiener zelf oplossingen zoeken en bied steun waar nodig. Het is misschien lastig, maar dit is precies wat hem helpt om veerkracht en zelfstandigheid te ontwikkelen.

4. Je neemt belangrijke beslissingen over hun schoolwerk en vakken

Toen je kind nog klein was, was het logisch om veel betrokken te zijn bij schoolwerk. Maar hij ouder wordt, moet hij zelf leren kiezen en beslissen. Vraag je tiener naar voorkeuren en laat hem zelf keuzes maken over vakken en projecten. Je kunt begeleiden, maar probeer niet het werk over te nemen. Dit leert hem niet alleen om zelfstandig te denken, maar ook om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen leerproces.

Lees verder onder de advertentie

Tips

Het is niet eenvoudig om die rol van ‘allesweter’ los te laten terwijl je kind naar volwassenheid groeit. Maar door je betrokkenheid te verminderen en je tiener meer ruimte te geven om zelf beslissingen te nemen, help je hem om het vertrouwen en de zelfstandigheid te ontwikkelen die hij nodig heeft. Onthoud: je doel is om hem voor te bereiden op een toekomst waarin hij zelfverzekerd en zelfstandig kan gaan en staan. Geef hem de tools om te bloeien, en wees een ondersteunende gids in plaats van de altijd-oplossende held. Jullie kunnen dit samen!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken