De eerste verschijnselen van kinkhoest zijn vergelijkbaar met een gewone neusverkoudheid. Ook bij baby’s. Toch zijn er ook verschillen. Welke? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Ook kinkhoest begint vaak met klachten zoals een verstopte neus, koorts en hoestbuien. Maar waar een gewone verkoudheid na een week vaak wel over is, worden de klachten bij kinkhoest alleen maar erger. Tot ongeveer twee weken lijkt kinkhoest op een zware verkoudheid, daarna worden de hoestbuien steeds heftiger.
Lees verder onder de advertentie
Opvallende blaf
Soms klinkt het hoesten als een opvallende blaf. Vooral ’s nachts zijn de hoestbuien erg, je kunt het benauwd krijgen en gaan overgeven. En de hoestbuien putten je uit. Baby’s hebben daarnaast vaak ook andere klachten. Ze hebben moeite met ademen en kunnen daardoor blauw aanlopen. Na een hoestbui zijn ze zo uitgeput dat ze geen energie meer hebben om te drinken. Deze fase kan wel 100 dagen duren, daarom wordt kinkhoest ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Diagnose
Met een keeluitstrijkje kan een arts vaststellen of het inderdaad om kinkhoest gaat. Er is geen medicijn om kinkhoest te genezen. Alleen in de eerste fase kunnen antibiotica worden gegeven. Die nemen dan niet de kinkhoest weg, maar voorkomen verdere verspreiding. Want kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, de bacterie verspreidt zich via druppels in de lucht.
Lees verder onder de advertentie
Gratis vaccin
Voorheen kregen kinderen hun eerste vaccinatie tegen kinkhoest als ze ongeveer 8 weken oud waren. Dat betekende dat ze de eerste maanden na hun geboorte nog niet beschermd waren. Juist dan zijn ze kwetsbaar. Daarom kunnen zwangere vrouwen zich gratis laten vaccineren met de 22-wekenprik. De antistoffen die je dan aanmaakt, worden via de placenta overgedragen naar de baby in je buik. En zo komt die beschermd tegen kinkhoest op de wereld. Bovendien ben je zelf ook beschermd tegen deze ziekte. Vaccineren kan vanaf de 22e week in de zwangerschap.
Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22-wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb je klachten van neusverkoudheid (niezen of loopneus), keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen (zonder partner of kinderen) naar het consultatiebureau.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]