De eerste verschijnselen van kinkhoest zijn vergelijkbaar met een gewone neusverkoudheid. Ook bij baby’s. Toch zijn er ook verschillen. Welke? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Ook kinkhoest begint vaak met klachten zoals een verstopte neus, koorts en hoestbuien. Maar waar een gewone verkoudheid na een week vaak wel over is, worden de klachten bij kinkhoest alleen maar erger. Tot ongeveer twee weken lijkt kinkhoest op een zware verkoudheid, daarna worden de hoestbuien steeds heftiger.
Lees verder onder de advertentie
Opvallende blaf
Soms klinkt het hoesten als een opvallende blaf. Vooral ’s nachts zijn de hoestbuien erg, je kunt het benauwd krijgen en gaan overgeven. En de hoestbuien putten je uit. Baby’s hebben daarnaast vaak ook andere klachten. Ze hebben moeite met ademen en kunnen daardoor blauw aanlopen. Na een hoestbui zijn ze zo uitgeput dat ze geen energie meer hebben om te drinken. Deze fase kan wel 100 dagen duren, daarom wordt kinkhoest ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Diagnose
Met een keeluitstrijkje kan een arts vaststellen of het inderdaad om kinkhoest gaat. Er is geen medicijn om kinkhoest te genezen. Alleen in de eerste fase kunnen antibiotica worden gegeven. Die nemen dan niet de kinkhoest weg, maar voorkomen verdere verspreiding. Want kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, de bacterie verspreidt zich via druppels in de lucht.
Lees verder onder de advertentie
Gratis vaccin
Voorheen kregen kinderen hun eerste vaccinatie tegen kinkhoest als ze ongeveer 8 weken oud waren. Dat betekende dat ze de eerste maanden na hun geboorte nog niet beschermd waren. Juist dan zijn ze kwetsbaar. Daarom kunnen zwangere vrouwen zich gratis laten vaccineren met de 22-wekenprik. De antistoffen die je dan aanmaakt, worden via de placenta overgedragen naar de baby in je buik. En zo komt die beschermd tegen kinkhoest op de wereld. Bovendien ben je zelf ook beschermd tegen deze ziekte. Vaccineren kan vanaf de 22e week in de zwangerschap.
Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22-wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb je klachten van neusverkoudheid (niezen of loopneus), keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen (zonder partner of kinderen) naar het consultatiebureau.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.