Toe aan verkoeling? Dit zijn de beste ventilatoren volgens de consumentenbond

02.08.2024 13:00
ventilatoren

Hoewel in het zonnetje zitten jou het ultieme vakantiegevoel kan geven, heeft het warme weer ook zo zijn nadelen. Zo komt de hitte ook je huis binnen, met als gevolg temperaturen die als snel boven de 25 graden uitkomen. Niet heel fijn voor jou en je kinderen.

Met deze hitte wil je maar een ding: zo snel mogen afkoelen. Een impulsieve aankoop is al snel gemaakt. Waar je voor een airco al gauw honderden euro’s kwijt ben, kun je een ventilator vaak al voor een veel lagere prijs aanschaffen. Je wil natuurlijk een variant die het koel maakt, zo stil mogelijk is (want, geluid zat) en waar je jaren mee vooruit kunt. De Consumentenbond ging op onderzoek uit.

Lees ook – 9x slaaptips voor jouw baby met dit warme weer

Grote verschillen

Het verschil tussen goede en minder goede ventilatoren bleek groter dan verwacht. Het belangrijkste bij een ventilator is natuurlijk hoe goed hij ventileert. Daarbij wordt gekeken naar het verschil tussen de hoogste en laagste stand. Maar hoe ver de wind reikt, is ook belangrijk. Bij sommige ventilatoren voel je de koele bries al vanaf vier meter afstand, terwijl je bij andere juist zo dichtbij mogelijk moet staan om iets van de wind te merken.

Beste uit de test

De Duux Whisper Flex Smart Wit DXCF11 (€155) is ook dit jaar weer de absolute winnaar onder de ventilatoren, met een eindcijfer van 8,0. Hij is iets compacter dan de meeste andere modellen, wat hem extra handig maakt om neer te zetten waar je maar wilt. Een leuke extra is dat deze ventilator in verschillende kleuren verkrijgbaar is, zodat je hem perfect kunt laten matchen met je interieur. Verder doet hij precies wat een ventilator moet doen, en hoewel de prijs misschien iets hoger ligt, is dat eigenlijk het enige minpuntje. Na de aankoop heb je er namelijk jarenlang plezier van!

Lees ook – Even afkoelen: met deze wateruitjes kom je de zomer wel door

Beste koop

Wil je niet te veel uitgeven, maar toch een ventilator die zijn werk goed doet? Dan is de Honeywell HSF 600BE de beste keuze voor jou. Deze ventilator kreeg een eindcijfer van 6,9, vooral omdat hij lekker stil is en een handige timer van acht uur heeft. Zo hoef je hem ’s nachts niet de hele tijd aan te laten. Het in elkaar zetten kan wat lastig zijn, en de display blijft ’s nachts aan, wat misschien wat storend kan zijn. Maar voor de prijs krijg je wel een betrouwbare ventilator!

Makkelijkst in gebruik

Wil je een ventilator die gemakkelijk te gebruiken is? Kies dan voor de Solis Easy Breezy (€115). Deze torenventilator is eenvoudig neer te zetten, zodat je direct kunt genieten van een verkoelende bries. Ook het schoonmaken is een fluitje van een cent, wat deze ventilator extra gebruiksvriendelijk maakt!

Lees ook – Mama staat in zomerstand: ‘Met dat spoor van voetstapjes en zand door mijn huis heb ik ineens geen probleem’

Deze ventilatoren kun je beter niet kopen:

De Eurom HVF 18S-2 (€98,44) is misschien niet de beste keuze. Deze statiefventilator scoorde slechts een 3,7 op het gebied van ventilatie, voornamelijk omdat er nauwelijks verschil is tussen de hoogste en laagste blaasstand. Zelfs op de laagste stand blaast hij nog steeds behoorlijk hard en maakt hij veel geluid, wat niet ideaal is als je kind net een dutje doet. Gelukkig hebben andere ventilatoren van dit merk dit probleem minder.

Heb je snel last van geluid? Dan is de Bestron DFS45S (€74,75) niet de beste keuze voor je nachtrust. Deze ventilator maakt namelijk behoorlijk wat lawaai, vooral op de hoogste stand.

Als gebruiksgemak voor jou belangrijk is, dan is de Tristar VE-5951 (€71,83) misschien niet de ideale optie. Deze statiefventilator neemt veel ruimte in beslag en het monteren ervan kan lastig zijn, omdat het met schroeven gedaan moet worden, wat niet altijd soepel verloopt.

Voor welke ventilator ga jij?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.