56 procent van de moeders vond zichzelf vóór het ouderschap mooier

Illustratie bij: 56 procent van de moeders vond zichzelf vóór het ouderschap mooier
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 10 minuten

Hoe voel jij je op dit moment, zowel fysiek als mentaal? En ben je blijer met jezelf sinds je kinderen hebt? We vroegen het allemaal in onze grote Lekker in je Vel-enquête.

Lees verder onder de advertentie

Dat kinderen krijgen een van de grootste omwentelingen in je leven betekent, hoeven we verder niet uit te leggen. Dat deze verandering invloed heeft op zo’n beetje alles wat je voorheen kende, ook niet. Wanneer je zelf zwanger bent geweest en bent bevallen, heeft dat z’n weerslag op je lichaam. Daarnaast, en ook wanneer je op een andere manier moeder bent geworden, is vooral de mentale impact heel groot. Clichés als roze wolk en het grootste geluk dat je als mens kunt ervaren zijn niet van de lucht, maar het moederschap kan daarnaast net zo goed een bron van onzekerheid, stress en angst zijn. Omdat je twijfelt of je het allemaal wel goed doet, omdat je je niet meer zo sexy voelt als vroeger of omdat je eigenlijk te weinig aan jezelf toekomt. Daarom vroegen we aan moeders: hoe lekker zit jij in je vel?
 

Lees verder onder de advertentie

Lekker in je vel

Ongeveer een derde (35 procent) zit zowel fysiek als mentaal lekker in haar vel, voor bijna twee derde geldt dat dus niet. Zij voelen zich fysiek niet maar mentaal wel goed (25 procent) of mentaal niet maar fysiek wel (12 procent). De rest (28 procent) voelt zich zowel fysiek als mentaal niet goed.

Lees verder onder de advertentie

De redenen voor deze gevoelens zijn vaak heel persoonlijk en lopen dus uiteen, maar in grote lijnen zijn er veel vrouwen die te lijden hebben gehad onder de coronamaatregelen. Ook al zijn de scholen en kinderdagverblijven alweer enige tijd open, de sluiting daarvan heeft impact gehad op velen. “Ik ben te weinig aan mezelf toegekomen”, zegt een moeder van twee kinderen van zes en vier. “Er moest zo veel en leuke dingen konden niet. Daar heb ik last van gehad, en nog steeds wel. Ik ben vermoeider dan anders en voel me soms neerslachtig.”

Maar ook het moederschap zelf zorgt er bij veel vrouwen voor dat ze zich niet optimaal voelen. Natuurlijk, zo benadrukken velen, staat de blijdschap met en liefde voor de kinderen buiten kijf. Maar toch. “Ik heb mezelf als moeder nog niet helemaal gevonden”, zegt een moeder van een zoon van anderhalf. “Ik geniet intens van mijn kind, maar op sommige momenten vraag ik me af wat ik naast mama nog ben. Wie ik vroeger was. En ik heb ook nog niet helemaal geaccepteerd dat mijn lijf is veranderd. Dat botst soms.”
 

Lees verder onder de advertentie

Moederlijf

Dat lijf, dat is voor veel moeders wel een punt. Maar liefst 56 procent van de Nederlandse moeders zegt dat ze minder blij zijn met hun uiterlijk dan voordat ze kinderen kregen. Een kleine minderheid (16 procent) is blijer, voor de overige moeders bestaat er geen verschil. En waarom zijn zo veel moeders dan minder blij?

Lees verder onder de advertentie

Buik en borsten worden het meest genoemd als de ‘boosdoeners’. “Na de tweede bevalling is mijn buik blijven lubberen en dat gaat ook met oefeningen niet weg”, zegt een moeder van twee kinderen (12 en 10). Een ander: “Mijn vroeger zo strakke buik is nu een hangbuik geworden.” Of: “Ik lijk wel een Michelinmannetje.” Veel moeders hebben ook moeite met hun borsten. “Geloof me: cup F is veel te groot”, zegt iemand. Of: “Mijn borsten zijn echt gaan hangen, ik kan er maar niet aan wennen.”

Grappig genoeg zijn het vaak óók buik en borsten die worden genoemd als lichaamsdelen waar we trots op zijn, omdat juist deze zo verbonden zijn met het krijgen van kinderen. “Ja, mijn buik is flubberig, maar wat wil je, als je een tweeling hebt gekregen”, zegt een moeder. Een ander: “Als ik naar mijn borsten kijk, denk ik aan drie keer een jaar borstvoeding en maakt het me niet meer uit hoe ze eruitzien.” Sowieso geldt dat bij moeders die juist blijer zijn met hun uiterlijk, het moederschap vaak een rol speelt. “Mijn lijf heeft twee kinderen gedragen”, zegt iemand. “De kleine dingen waar ik vroeger onzeker over was doen er daardoor echt niet meer toe. Ik ben gewoon heel trots op mijn lijf.”
 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook
‘Mijn borsten hingen bijna tot mijn navel’ >

 

Partner

Voor de helft van de vrouwen heeft de partner een aandeel in hoe ze zich voelt over haar lichaam, voor 40 procent geldt dit niet en voor de rest is dit niet van toepassing. Opvallend is dat dit vaak positief wordt uitgelegd: een compliment maakt dat we ons beter voelen. “Als hij laat merken dat hij trots op me is, voel ik me de hele dag goed”, zegt de ene moeder. Een ander: “Hij kijkt anders naar mij dan ik mezelf zie en ziet mooie aspecten van mijn lichaam die mij niet waren opgevallen. Als ik er dan op die manier naar kijk, vind ik ook die dingen mooi aan mezelf. Dat is voor mij waardevol.”

Een moeder van een baby van twaalf weken: “Door mijn partner ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Ik durf dankzij hem gewoon de kleding te dragen die ik leuk vind.” Maar, zo zegt een moeder van drie kinderen (9, 5 en 2), het kan ook de andere kant op werken. “Mijn partner noemt me graag ‘bolletje’. Ik kan je vertellen: dat werkt niet erg opbeurend.” En sommige mannen mogen wel wat vaker laten blijken dat ze trots zijn op hun partner, aldus de moeders. “Als ik erg mijn best heb gedaan, wil ik wel dat hij dat ziet. Maar dan valt hem dat gewoon niet op. Heel frustrerend.”
 

Sporten

Dat voldoende sporten kan bijdragen aan een goed gevoel is geen geheim. Maar komen de Nederlandse moeders daar wel aan toe? Minder dan een kwart (22 procent) sport net zoveel als ze zou willen, 13 procent sport niet en vindt dat prima. De rest zou meer willen sporten (33 procent) of sport niet maar zou dat liever wel doen (32 procent). De redenen zijn talrijk. “Ik ben gewoon gemakzuchtig.” “Tegen de tijd dat ik eraan toekom is de sportschool al dicht.” “Ik ben te moe.” “Er moet verder nog zo veel.” “Ik heb er gewoon de energie niet voor.”
 

Tijd voor jezelf

Voldoende tijd voor jezelf kan ook helpen om je goed te voelen. De meerderheid van de moeders geeft aan dat ze meer tijd voor zichzelf zou willen, variërend van ‘ik ben enigszins tevreden maar het kan beter’ (37 procent) tot ‘ik zou echt meer tijd voor mezelf willen’ (34 procent). De rest is tevreden over de hoeveelheid me-time die ze krijgt. Voor een nipte meerderheid van de moeders (51 procent) geldt dat ze minder dan vijf uur per week voor zichzelf hebben. Nog eens 33 procent heeft vijf tot tien uur, 11 procent heeft tien tot twintig uur en de rest heeft meer dan twintig uur per week vrij te besteden.

Hoe het komt dat zo veel moeders (te) weinig tijd voor zichzelf hebben? Eén moeder vat mooi samen wat heel veel anderen ook zeggen: “Werk, kinderen, huishouden, man doet minder dan ik, vriendinnen, nog meer werk, nog meer huishouden, nog meer kinderen. De boel de boel laten en iets voor mezelf gaan doen, dat lukt gewoon niet.”

Maar áls we dan tijd voor onszelf hebben, lukt het dan om te ontspannen? Ja, zegt 40 procent. 14 procent lukt dat nooit, de rest heeft er de ene keer meer moeite meer dan de andere. Als invulling van die me-time noemen veel moeders opvallend vaak dezelfde dingen die ze dan het liefst doen: afspreken met vriendinnen, een tv-programma of serie kijken, lezen, sauna of sporten.
 

Tevreden

Zijn we alles bij elkaar genomen eigenlijk gelukkig? Gemiddeld geven moeders het geluk in hun leven een 7,3. Stress, tijdgebrek, een veranderd lichaam worden vaak genoemd als ‘negatieve’ kanten. Maar daar staat tegenover dat we ons ook gewoonweg gelukkiger, completer en zelfverzekerder voelen door de kinderen.

Samengevat, zo zegt een moeder van drie kinderen van 11, 8 en 6 jaar: “Er is altijd wat te klagen, maar als ik eerlijk ben: het gaat goed met ons gezin. En dan geldt toch uiteindelijk: de kinderen blij, wij blij.” 
 

Ik ben trots op mijn…
 

vrolijke gezicht benen die altijd slank blijven dikke haar rug ronde billen kuiltjes in mijn wangen felblauwe ogen mooie cup c tanden rondingen uitstraling borsten die mijn kind hebben gevoed sproetjes strakke kuiten ogen die alles zeggen haar dat altijd goed valt wimpers taille zachte huid lach slanke decolleté litteken van de keizersnee oren volle lippen hele lijf omdat het van mij is volle wenkbrauwen kont zonder putjes lange vingers mamabuikje gespierde bouw slanke enkels borsten die niet hangen vrouwelijke vormen lengte van 1 meter 87 buik waarin mijn kinderen zijn gegroeid lichaam dat nog nooit zo mooi is geweest

 

Ik ben blij met mijn lichaam omdat…
 

ik snel ben hersteld van mijn zwangerschap ik vaak jonger word geschat de strepen op mijn buik me altijd aan mijn kinderen doen denken ik uiterlijk sowieso niet zo belangrijk vind het eigenlijk niet is veranderd na twee zwangerschappen ik nu vrouwelijker ben dan vroeger qua vormen het na het verlies van onze baby nu opnieuw een kindje laat groeien ik veel ben afgevallen na een maagverkleining het altijd maar overeind blijft ik nooit de mooiste ben geweest en dat helemaal prima is ik hersteld ben van borstkanker ik vijftien kilo lichter ben dan voor mijn zwangerschap ik nog maar één grijze haar heb het me zo veel heeft gegeven

 

Voorbeeldmoeders

Bijna de helft van de moeders (46 procent) gelooft dat de manier waarop ze naar haar eigen uiterlijk kijkt het zelfbeeld van haar kind(eren) beïnvloedt, en hier houden ze dan ook bewust rekening mee. “Mijn moeder was altijd aan de lijn en waarschuwde me ook dat ik moest oppassen om niet dik te worden”, zegt een moeder van een kind van 1. “Daardoor is mijn eigen zelfbeeld negatief beïnvloed. Bij mijn eigen kind wil ik dit anders doen, het enige wat je bereikt is een slechte verhouding met eten.”

Delen we überhaupt met onze kinderen als we iets minder lekker in ons vel zitten? 26 procent van de moeders deelt haar emoties openlijk met haar kinderen, ook als ze zich even niet zo goed voelt. 54 procent deelt negatieve emoties wel, maar slechts een klein beetje. “Ik wil dat mijn kind ziet dat er soms tegenslag is en dat dit erbij hoort”, zegt een moeder van een kind van 3. Een ander: “Het leven is vaak een feest en soms even niet. Ook dat moet je als kind leren.” En weer iemand anders: “Als mijn kinderen zien dat het oké is om verdrietig te zijn, leren ze zelf hun emoties te uiten. Ik trek wel een grens. Ze mogen zien dat ik verdriet heb, maar ze moeten zich geen zorgen om mij gaan maken.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2021.

 


Meer persoonlijke verhalen lezen?
Bestel het nieuwste Kek Mama nummer nu zonder verzendkosten >

Meest bekeken