Wat elke vrouw móet weten: 6 belangrijke vragen over borstgezondheid

09.10.2024 09:00
Pink ribbon

De roze maand, ofwel oktober, staat in het teken van borstkanker. En dan met name het bewustzijn van deze ontzettend nare ziekte. Your duty? Jouw borsten extra goed onder de loep nemen!

Soms merk je niks, maar in sommige gevallen kun je borstkanker zelf ontdekken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je borsten er normaal gesproken uitzien en voelen. Zo herken je het makkelijker als er iets verandert. De nieuwe Pink Ribbon-campagne ‘Becel in actie voor Pink Ribbon’ stimuleert vrouwen om te praten over borsten en zelfonderzoek. Wat is normaal en weet je wel waar je op moet letten?

1. Wanneer check je je borsten?

De meeste vrouwen hebben er wel eens last van: pijnlijke of gespannen borsten tijdens de menstruatiecyclus. Wist je dat dit door schommelingen in je hormonen komt? De eerste helft van je cyclus, als je oestrogeen laag is, voelen je borsten vaak soepeler aan. Zodra je eisprong is geweest, beginnen oestrogeen en progesteron te stijgen, en ja hoor, daar zijn die gevoelige en gezwollen borsten weer. Dus als je zelfonderzoek wilt doen, is het handig dit te doen tussen dag 7 en 12 van je cyclus, wanneer je borsten minder gespannen aanvoelen.

2. Hoe doe je een goede borstencheck?

We weten allemaal dat zelfonderzoek belangrijk is, maar eerlijk: hoe vaak doen we het echt? Misschien voelt het ongemakkelijk of weet je gewoon niet precies waar je op moet letten. Het is gelukkig heel simpel en je kunt je borsten onder de douche of voor de spiegel controleren. Let op knobbels, kuiltjes in de huid, veranderingen in de tepel of simpelweg iets dat niet normaal voelt voor jou. Voel je iets verdachts? Schakel dan zo snel mogelijk je huisarts in!

3. Wat kunnen symptomen van borstkanker zijn?

Ontdek je een knobbeltje in je borst? Dan denk je vaak meteen aan borstkanker. Geen paniek, een knobbeltje kan ook een cyste zijn, en er zijn ook andere symptomen waar je op moet letten. Denk aan veranderingen in de huid van je borst, ingetrokken tepels of zelfs bloederige afscheiding. Aanhoudende pijn of zwelling kunnen ook een signaal zijn. Herken je dit of twijfel je? Laat. Het. Checken!

4. Verandert je borstcontrole tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, lijken je borsten ineens hun eigen leven te leiden. Ze worden groter, gevoeliger en zelfs je tepels kunnen donkerder worden. Heel normaal door die hormonen, maar als je harde knobbels voelt, extreem verschil ziet tussen je borsten, ernstige pijn ervaart of je tepels bloeden en intrekken, dan is het zeker tijd om naar de dokter te gaan. Tijdens de zwangerschap kan onderzoek met bijvoorbeeld een echo of mammogram veilig gedaan worden.

5. Hoe check je je borsten met implantaten?

Als je borstimplantaten hebt, kan zelfonderzoek iets anders aanvoelen dan bij natuurlijke borsten. Toch is het nog steeds belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw borsten. Let op rimpelingen, verhardingen of als je het gevoel hebt dat je prothese verschuift. Gelukkig kunnen medische onderzoeken zoals een 3D-mammografie, MRI of echografie ook veilig met implantaten worden gedaan. Voel je veranderingen? Trek aan de bel!

6. Welke onderzoeken zijn er voor borstgezondheid?

Als het gaat om je borstgezondheid, zijn er verschillende manieren om je borsten te controleren. Een van de bekendste manieren is een 3D-mammogram, waarbij er meerdere röntgenbeelden worden gemaakt om mogelijke afwijkingen op te sporen. Voor jongere vrouwen onder de 30 is echografie vaak het onderzoek van keuze, omdat het beter geschikt is voor dichter borstweefsel. Bij twijfel of verhoogd risico wordt vaak een MRI-scan uitgevoerd, waarmee heel gedetailleerde beelden van de borst gemaakt kunnen worden. Dit alles om er zeker van te zijn dat je borsten in goede handen zijn.

Nog een ding

Borstgezondheid hoeft niet ingewikkeld of eng te zijn. Het gaat erom dat we onszelf beter leren kennen en weten wat normaal is voor ons eigen lichaam. Hoe eerder je iets ongewoons opmerkt, hoe sneller artsen kunnen handelen. Dit is cruciaal, want vroegtijdige ontdekking kan een groot verschil maken in de behandeling en uitkomst. Het is echt belangrijk om alert te zijn op veranderingen en regelmatig zelfonderzoek te doen. Neem de tijd om naar je lichaam te luisteren en zoek hulp als je twijfelt!

Borsten op de kaart met Becel en Pink Ribbon

Becel en Pink Ribbon slaan deze oktobermaand de handen ineen om borsten in de spotlight te zetten. Met een roze verpakking hoopt Becel het gesprek over borstkanker aan te wakkeren aan de keukentafel. De nieuwe Pink Ribbon-actie zet zich niet alleen in voor bewustwording, maar helpt ook om onderzoek naar betere screening en behandelingen voor borstkanker te kunnen betalen.

Zelf ook een steentje bijdragen? Klik hier.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.