Leuke spelletjes waarbij kinderen lekker in beweging blijven: dé manier om ze met even van dat scherm te trekken. Van Annemaria Koekoek tot Vossenjacht, wij zetten een paar knallers voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
1. Annemaria Koekoek
O, de nostalgie die we bij die spel krijgen. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: één kind staat met z’n gezicht tegen de muur, terwijl de overige kinderen zo snel mogelijk bij de muur moeten zien te komen. Maar: als het kind de legendarische woorden ‘Annemaria Koekoek’ heeft uitgesproken en zich omdraait, moet iedereen stilstaan. Wie er nog wel beweegt, is af en moet terug naar de startlijn. Het kind dat als eerste de muur weet aan te tikken, mag zichzelf de gelukkige winnaar noemen.
Lees verder onder de advertentie
2. Touwtjespringen
Alleen, met z’n tweeën of met een hele groep: je kunt alle kanten op. Het enige wat je nodig hebt is een touw. En een goede conditie, want touwtjespringen is niet voor watjes.
3. Zaklopen
Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen
Wat gewoon tikkertje is, maar net even anders, want iedereen die een boom vast heeft, is ‘veilig’. Wie naar de volgende boom rent en getikt wordt, is ‘m. En wie te lang aan een boom blijft plakken af, trouwens.
Lees verder onder de advertentie
5. Vossenjacht
Een speurtocht waar kinderen niet op zoek gaan naar posten, maar naar vossen (of nou ja, mensen die zijn verkleed in nogal opvallende kleding). Elk groepje krijgt een formulier met daarop de vossen die ze moeten vinden. Door flink te speuren en mensen om tips te vragen moeten ze uiteindelijk bij de juiste personen komen. De groep die het snelst alle vossen heeft gevonden, is de winnaar.
Lees verder onder de advertentie
6. Schipper mag ik overvaren?
Wie kent deze klassieker niet. Iedereen staat aan één kant, behalve de ‘schipper’. Terwijl de groep ‘Schipper mag ik overvaren, ja of nee? Moet ik dan een cent betalen, ja of nee?’ zingt, bepaalt het kind in het midden dus of ze wel of niet mogen overvaren. Moeten ze een cent betalen? Dan mag-ie beslissen hoe ze naar de overkant moeten gaan: rennend, lopend, huppelend, springend of rollend. De schipper moet dat ook doen en zoveel mogelijk mensen proberen te tikken.
Lees verder onder de advertentie
7. Mama, hoe laat is het?
Eén kind speelt ‘mama’ en staat met zijn of haar rug naar de andere kinderen. De groep vraagt vervolgens: ‘Mama, hoe laat is het?’ Zegt mama (bijvoorbeeld) 3 uur, dan moeten de kinderen drie stappen naar voren doen – zo gaat het door tot de moeder het gevoel heeft dat de kinderen dichtbij staan. Als de moeder antwoordt met ‘etenstijd!’ draait ze zich om en probeert ze de kinderen te tikken.
8. Kat en muisspel
Een topper: er worden twee katten uitgekozen en de rest krijgt een lintje in z’n broek als een soort muizenstaart. De katten moeten de muizen ‘vangen’ door de staart los te trekken.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.