8x tips om hooikoortsklachten te voorkomen

kinderen_verkouden_naar_school_of_creche
Lisette Wiersma
Lisette Wiersma
Leestijd: 3 minuten

De temperaturen beginnen weer te stijgen. Hoe lekker die zon en warmte ook is, er zit één groot nadeel aan, namelijk de pollen die weer in de lucht komen en die zorgen voor een verstopte neus en jeukende ogen.

Lees verder onder de advertentie

Zo’n 3 op de 10 Nederlanders heeft last van hooikoorts, een flink aantal dus. Maar wat is hooikoorts eigenlijk en hoe kom je ervan af? Hier acht tips om je hooikoortsklachten te voorkomen en verlichten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is hooikoorts?

Pollen zijn het stuifmeel dat planten en bomen in het voorjaar tijdens de bloei loslaten. Door de wind gaan deze pollen in de lucht dwarrelen. Op de dagen dat er veel zon en wind is, zijn er meer pollen, waardoor juist dat de dagen zijn waarop je last krijgt van die vervelende hooikoortsklachten. Na een regenbui zullen je klachten snel weggaan, omdat de regen de pollen uit de lucht haalt.

Lees verder onder de advertentie

Pollenseizoen

Door de zachtere winters duurt het pollenseizoen steeds langer, waardoor deze al voor de lente van start kan gaan. Zo zijn er de afgelopen jaren in januari al pollen in de lucht gesignaleerd. De klachten komen het vaakst voor in de maanden mei, juni en juli, maar ook in augustus en september komen ze vaak weer naar voren.

Lees verder onder de advertentie

Wat gebeurt er in je lichaam?

Bij hooikoorts ziet jouw immuunsysteem de pollen onterecht als een soort indringers, waar je lichaam zich tegen moet verdedigen. Dat doet je lichaam door histamine aan te maken, die vervolgens weer zorgt voor klachten als niezen, een loopneus en jeukende, rode en tranende ogen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Hooikoorts bij kinderen: zo kun je de klachten verminderen

8 tips om je hooikoortsklachten te voorkomen

Op Buienradar kun je zien of er veel pollen in de lucht zijn. Deze tips helpen om hooikoortsklachten tegen te gaan:

  • Draag een zonnebril, zo voorkom je dat de pollen in contact komen met je ogen.
  • Doe je buitenactiviteiten wat vroeger in de ochtend of net na een regenbui, dan zijn er namelijk minder pollen in de lucht.
  • Laat je schone beddengoed binnen opdrogen. Als je dit buiten doet kunnen er namelijk pollen op komen te zitten.
  • Houdt de deuren dicht. Wil je het binnen toch wat laten afkoelen. Doe dit dan ’s ochtends voor tien uur of zet twee ramen tegen elkaar open om tocht te voorkomen. Zo kunnen de pollen ook niet je huis binnenkomen.
  • Gebruik speciale horren die stuifmeel tegenhouden. Daarmee kun je zonder problemen je deuren open zetten als het echt een keer te warm is.
  • Verwijder de pollen uit je haar door voor het slapen gaan je haar te wassen, zodat je er ’s nachts geen last van hebt en lekker de hele nacht door kan slapen.
  • Aan zee of in de bergen zijn een stuk minder pollen. Plan daarom een dagje strand in. Zo kom je eindelijk een keertje helemaal tot rust.
  • Toch last van hooikoortsklachten? Gebruik speciale hooikoortstabletten of een neusspray. Die helpen om de klachten te verlichten.

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken