Supermarktaardbeien bevatten schadelijke stoffen en worden niet aanbevolen voor kinderen

30.07.2024 13:00
aardbeien

Het is heerlijk weer buiten en jij en je kinderen zijn toe aan een frisse, gezonde snack. Of misschien heb je wel een leuke picknick georganiseerd, waarbij wat lekkere aardbeien natuurlijk niet mogen ontbreken. Maar is het het eten van aardbeien wel zo veilig als wij denken?

Waar ze in de winter maar weinig gegeten worden, zijn aardbeien vanaf de lente overal verkrijgbaar. Op de markt staan kraampjes met aardbeien, en ook in de supermarkt kun je je slag slaan. Waar de gemiddelde Nederlander vaak nog te weinig fruit eet, lijkt een portie aardbeien dus de ideale snack.

Lees ook – 7 x gezonde bedtijdsnacks voor kinderen volgens een diëtiste

PFAS-pesticiden

Uit steekproeven van Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) blijkt een bakje aardbeien minder onschuldig dan je denkt. De bakjes aardbeien in de supermarkt bevatten namelijk wel drie verschillende soorten gifstoffen. In 69 procent van de aardbeien werden een tot drie verschillende PFAS-pesticiden gevonden.

PFAS-pesticiden zijn chemicaliën die worden gebruikt in sommige bestrijdingsmiddelen. PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn stoffen die water- en vetafstotend zijn en worden toegevoegd aan pesticiden om ze effectiever te maken. Ze staan bekend om hun schadelijke effecten op het milieu en de gezondheid, omdat ze niet gemakkelijk afbreken en zich kunnen ophopen in mens en dier.Daar zit je als ouder dus niet echt op te wachten.

Lees ook – Toenemende tandpastavergiftigingen bij kinderen: wat je moet weten

Nog meer gifstoffen

De afgelopen jaren zijn er al vaker steekproeven gedaan, waarbij er in 2021 en 2022 zelfs 3,5 tot 3,7 gifstoffen in een bakje zomerkoninkjes zaten. Vanaf 2015 is het in Nederland verplicht om giftige- en slecht afbreekbare stoffen te vervangen, maar dit wordt helaas nog niet zo serieus genomen, terwijl de hoeveelheid gifresten juist voor opgroeiende baby’s, peuters, kinderen en zwangeren te hoog is.

“Daar moet nu verandering in komen. Ook moeten we snel stoppen met PFAS pesticiden. Deze stoffen breken heel slecht af en brengen schade toe aan onze gezondheid en ons milieu”, zegt Margriet Mantingh, voorzitter van PAN-NL.

Uit verschillende supermarkten

In de steekproef zijn de aardbeien van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Dirk, Lidl, Odin en Ekoplaza in de plaatsen Amsterdam, Wageningen en Assen getest, die allemaal van Nederlandse telers afkomen. Laat je ook niet verleiden door het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ van Aldi en Lidl, daar werden namelijk nog meer gifstoffen in gevonden. Kies in plaats daarvan liever voor ‘beter voor Natuur&Boer’ van Albert Heijn, want hier is het aantal gifstoffen het laagst.

Lees ook – Pas op: plastic flessen zijn gevaarlijk voor kinderen, blijkt uit onderzoek

Advies

Er zijn maar een paar soorten aardbei die wel aan de norm voldoen, namelijk die van Odin en Ekoplaza. Deze zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen geteeld. Het advies van PAN-NL is dan ook om deze aardbeien te kopen voor je kinderen en als je zwanger bent.

Bron: BNN Vara

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.