Als borstvoeding geven niet lukt: om deze 10 redenen kan het anders lopen dan verwacht

04.10.2024 23:00
Redenen waarom borstvoeding niet lukt Beeld: Pexels

Borstvoeding wordt vaak gezien als de gezondste manier om je baby te voeden. Toch is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Om deze tien redenen kun je soms geen borstvoeding geven, en waarom dat helemaal oké is.

Het belangrijkste om te onthouden is dat elke moeder en elke baby anders is. Borstvoeding is prachtig, maar het is niet de enige manier om je baby een goede start te geven. Of je nu borstvoeding geeft, kolft, flesvoeding gebruikt of een combinatie van alles doet, zolang jij en je baby gelukkig en gezond zijn, maak je de juiste keuze.

Tien redenen waarom borstvoeding geven niet lukt

Veel moeders beginnen vaak vol goede moed met het geven van borstvoeding, maar stuiten soms op allerlei uitdagingen. En dat kan flinke frustraties opleveren. Geen zorgen: je bent niet de enige, want om deze redenen kan het soms anders lopen dan je had verwacht.

1. Pijnlijke of beschadigde tepels

Borstvoeding kan in het begin onwennig en zelfs pijnlijk zijn, maar wanneer de pijn blijft aanhouden, kan dit wijzen op een probleem met de aanlegtechniek of de zuigkracht van de baby. Beschadigde of pijnlijke tepels kunnen ervoor zorgen dat voeden niet alleen ongemakkelijk, maar zelfs ondraaglijk wordt. Veel vrouwen stoppen om deze reden met borstvoeding. Lactatiekundigen kunnen helpen om de juiste techniek te vinden, maar soms blijft de pijn aanhouden en dan is het begrijpelijk dat je een andere keuze maakt.

2. Moeizaam aanleggen van de baby

Het aanleggen van je baby klinkt simpel, maar in de praktijk blijkt dit vaak lastiger dan gedacht. Sommige baby’s hebben moeite om goed aan te happen of drinken niet effectief, waardoor ze onvoldoende melk binnenkrijgen. Dit kan zorgen voor frustratie, zowel bij de moeder als de baby. Een goede begeleiding kan helpen, maar zelfs met alle tips en tricks lukt het soms gewoon niet. En dat is niet jouw schuld.

Lees ook: Chiara: ‘Je faalt niet als borstvoeding geven niet (meer) lukt’

3. Een lage melkproductie

Veel vrouwen maken zich zorgen of ze wel genoeg melk produceren. Soms blijft de melkproductie inderdaad achter, ondanks veel aanleggen en het gebruik van hulpmiddelen, zoals kolfapparaten. Dit kan te maken hebben met hormonale problemen, stress of andere gezondheidsfactoren. Op een gegeven moment kan het een opluchting zijn om over te stappen op flesvoeding, zodat je baby krijgt wat hij nodig heeft.

4. Te veel melkproductie

Aan de andere kant zijn er moeders die juist kampen met een overproductie van melk. Dit kan voor ongemak zorgen, zoals stuwing en lekkende borsten, maar het kan ook voor de baby lastig zijn. Een baby kan moeite hebben met het drinken van grote hoeveelheden melk in een keer, wat leidt tot verslikken of onrustig drinken. Ook hier kan een lactatiekundige bij helpen, maar als het problemen blijft geven, kan overstappen op flesvoeding meer rust creëren.

5. Medische redenen van de moeder

Soms zijn er medische redenen waarom borstvoeding niet mogelijk of verstandig is. Denk aan bepaalde medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor de baby, of gezondheidsproblemen zoals borstoperaties die de melkklieren hebben aangetast. Dit kan een moeilijk besluit zijn voor moeders die heel graag borstvoeding hadden willen geven. Maar je gezondheid – en die van je baby – staan voorop.

6. Te vroeg geboren baby’s

Bij premature baby’s is het vaak moeilijker om direct borstvoeding te geven. Ze hebben soms nog niet genoeg kracht om goed aan te happen of hebben moeite met zuigen. In zulke gevallen is het vaak nodig om af te kolven en via een flesje of sonde te voeden. Dit proces kan vermoeiend zijn en levert niet altijd het gewenste resultaat op, waardoor sommige moeders besluiten om volledig over te stappen op flesvoeding.

7. Emotionele belasting en stress

Het idee dat borstvoeding moét lukken, kan voor veel stress zorgen. De constante druk om de baby goed aan te leggen, voldoende melk te produceren en met fysieke ongemakken om te gaan, kan zwaar zijn. Dit kan leiden tot gevoelens van falen of schuld, zeker als je in je omgeving succesverhalen hoort van andere moeders. Die emotionele belasting kan een goede reden zijn om een stapje terug te doen en je eigen gezondheid voorop te stellen.

Lees ook: Hoe check je je borsten op borstkanker als je borstvoeding geeft?

8. Baby met voedselallergieën of reflux

Sommige baby’s hebben allergieën of refluxproblemen, waardoor borstvoeding lastiger wordt. Zo kan een baby allergisch zijn voor bepaalde stoffen in de voeding van de moeder, zoals koemelkeiwitten. Dit kan leiden tot huilbuien, huiduitslag of zelfs gezondheidsproblemen. In zulke gevallen kan het beter zijn om over te stappen op speciale hypoallergene flesvoeding.

9. Gebrek aan tijd of praktische ondersteuning

Borstvoeding kost veel tijd, vooral in de eerste maanden wanneer je baby om de paar uur gevoed moet worden. Voor sommige moeders is het moeilijk om deze tijd vrij te maken, bijvoorbeeld als ze al snel weer aan het werk gaan of meerdere kinderen hebben rondlopen. Ook als je geen goede ondersteuning hebt van je partner of omgeving, kan het te zwaar voor je worden. In zulke situaties is flesvoeding soms een praktische oplossing.

10. Het voelt gewoon niet goed

Soms lukt borstvoeding technisch gezien prima, maar voelt het simpelweg niet goed voor jou als moeder. Misschien ervaar je het als een te intieme, vermoeiende of ongemakkelijke handeling. Het is belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren, want dat telt net zo zwaar mee.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.