Hoe antibiotica de gezondheid van je kind kan beïnvloeden: wat iedere moeder moet weten

03.09.2024 15:00

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat antibiotica een van de meest voorgeschreven medicijnen zijn voor kinderen tot 10 jaar. Maar wist je dat antibiotica ook een schaduwkant hebben?

Veel ouders zijn zich niet bewust van de nadelige kanten van antibiotica. Soms worden ze zelfs voorgeschreven of gebruikt om ervoor te zorgen dat een kind tijdens de vakantie niet ziek wordt – terwijl dit onnodige risico’s met zich meebrengt.


Superhelden in je darmen

In de buik van je kleintje zit een onzichtbaar, klein superheldenleger dat super belangrijk is voor de gezondheid van je kind. Deze microscopische wezentjes, bekend als darmbacteriën, zijn niet alleen belangrijk voor een gezonde spijsvertering, maar kunnen ook invloed hebben op zaken zoals allergieën en overgewicht.

Dat zit zo: de eerste drie jaar van het leven van je kind zijn bepalend voor de ontwikkeling van de darmflora. Wordt deze ontwikkeling verstoord? Dan kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind op lange termijn. Denk hierbij aan buikpijn, diarree of een verminderde weerstand. Als je kind meerdere keren antibiotica moet slikken, kan zelfs het risico op immuun gerelateerde ziektes zoals astma, allergieën en eczeem worden verhoogd. Dat is best even slikken, toch?

Help mee met onderzoek naar antibiotica

Op de universiteit van Wageningen loopt op dit moment de TOBBI-studie. Een onderzoek dat kijkt naar hoe darmbacteriën van jonge kinderen, geholpen kunnen worden, vooral na een antibioticakuur. De focus ligt hier op synbiotica – een krachtig duo van goede bacteriën (probiotica) en voedingsvezels (prebiotica).

De resultaten van dit onderzoek zouden kunnen betekenen dat je kind sneller herstelt na een antibioticakuur, met minder risico op vervelende bijwerkingen of toekomstige gezondheidsproblemen. 

Wil je meer weten over hoe je de darmgezondheid van je kind kunt ondersteunen en bijdragen aan de TOBBI-studie? Kijk dan op www.wur.nl/tobbi.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.