Een snotneus, niezen en een vervelend hoestje: baby’s kunnen behoorlijk last hebben van verkoudheid. En jij op jouw beurt ook, want je baby zo zien… oef, dat doet pijn aan je moederhart. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om je baby te helpen als ‘ie verkouden is.
Lees verder onder de advertentie
Baby verkouden? Dat is voor niemand leuk. Daar gaan je kostbare uurtjes slaap tussen de voedingen door. Met deze tips is je baby hopelijk snel van zijn verkoudheid af.
Baby verkouden? Probeer deze 7 tips
Neusspray
Een verstopte neus kan ervoor zorgen dat je baby slecht drinkt en slaapt. Een neusspray maakt zijn luchtwegen weer vrij. Maar je kunt niet zomaar de neusspray die je voor jezelf in huis hebt in de neus van je baby steken. Dit is zelfs gevaarlijk! In neusspray voor volwassenen zit vaak de stof xylometazoline. Dit stofje kan bij kinderen onder de 2 jaar voor ernstige bijwerkingen zorgen. Kies daarom voor een neusspray met zoutoplossing, speciaal voor baby’s.
Lees verder onder de advertentie
Neuszuiger
Heeft je baby juist een loopneus? Of is de boel lekker losgekomen na het gebruik van de neusspray? Dan kun je je baby helpen om al dit overtallige snot te verwijderen. Een baby kan immers zijn neus niet snuiten, daar heeft-ie een beetje hulp bij nodig. Er zijn speciale neuszuigers, ook wel neusperen genoemd, om de neus van je baby leeg te zuigen. Bij sommige exemplaren wordt het neusje leeggezogen door het tuitje in de neus van je baby te stoppen en zachtjes in het peertje te knijpen. Andere exemplaren hebben een mondstukje. Dat stop je zelf in je mond, waardoor je het neusje kunt leegzuigen. Nee, het snot komt niet in jouw mond terecht, er zit gelukkig een sponsje tussen.
Waarschijnlijk herken je dit wel: als je zelf met een verkoudheid kampt, is het heerlijk om warm te douchen of in bad te gaan. Van het warme water en de stoom die hier vanaf komt, openen je luchtwegen en komt alles lekker los. Dit is ook bij je baby het geval. Je kunt ‘m dus best een keertje extra in bad doen, als je merkt dat hij hiervan geniet.
Lees verder onder de advertentie
Balsems
Er zijn speciale verkoudheidsbalsems voor baby’s op de markt. Dit kun je smeren op de borst, rug en hals van je baby. Het zorgt ervoor dat hij weer vrij kan ademen. Een voorbeeld van zo’n balsem is LUUF: een middel zonder menthol. Het bestaat al meer dan 50 jaar, dus grote kans dat je dit middeltje van vroeger kent.
Je baby slaapt lekkerder wanneer het hoofdeinde van zijn bedje wat verhoogd is. Zo hoopt het snot minder op. Het is wel belangrijk dat je dit op een veilige manier doet. Je mag bijvoorbeeld geen losse objecten zoals kussens of handdoeken in het bedje leggen, wegens verstikkingsgevaar. Wel kun je een kussen of wat handdoeken onder het matras leggen, zodat het hoofdje van je baby iets hoger komt te liggen.
Lees verder onder de advertentie
Extra drinken
Een verkouden baby verliest meer vocht door al dat genies en gesnotter. Door hem extra veel melk te laten drinken, houd je zijn vochthuishouding op peil én zo komt het slijm lekker los. Tekenen van uitdroging bij baby’s zijn: een halve dag of langer geen plasluier en huilen zonder tranen.
Paracetamol
Je kunt je baby paracetamol geven middels een zetpil. Dit kan de symptomen van de verkoudheid wat verlichten en eventuele koorts verlagen. In de drogisterij kun je nog meer pijnstillende middelen voor baby’s vinden, zoals Nurofen, maar let op: laat je goed informeren voordat je dergelijke middelen gebruikt. Neem het liefst even contact op met de huisarts voor overleg en lees de bijsluiter goed door.
Wanneer naar de dokter?
Geen reden voor paniek als je baby verkouden is. Iedere baby wordt weleens verkouden. Sterker nog: baby’s kunnen in hun eerste jaar wel tien keer verkouden worden! Dit komt omdat een babylijfje nog niet bekend is met verkoudheidvirusjes en er nog weerstand voor op moet bouwen. In feite heeft zo’n verkoudheid dus een functie. Symptomen als hoesten, een snotneus, een verstopte neus, niezen, vochtige ogen, slecht slapen, hangerig zijn en veel huilen: het hoort er helaas bij. Maar er zijn ook symptomen waaruit kan blijken dat er toch iets meer aan de hand is dan slechts een verkoudheid. Ga bij deze signalen altijd naar de dokter:
Je baby drinkt veel minder dan normaal
Je baby heeft langer dan 24 uur koorts (boven de 38 graden). Bij een baby die jonger dan drie maanden is, mag je bij koorts gelijk bellen
Ook als bovenstaande symptomen niet aan de hand zijn, maar je maakt je om een andere reden zorgen om de gezondheid van je kind, is het altijd verstandig om even naar de huisarts te bellen.
Is je baby verkouden? Dan wil je natuurlijk niet dat de rest van het gezin (inclusief jijzelf) een voor een aangestoken wordt. Maar hoe voorkom je dat? Je kunt natuurlijk geen afstand van je baby nemen, maar we hebben wel wat tips voor je:
Ventileren. In de coronatijd hebben we geleerd hoe belangrijk ventileren is om het verspreiden van virussen te voorkomen. Lucht je huis dus lekker door. Ja, ook nu het wat kouder wordt.
Hygiëne. Speelgoed, knuffeltjes en al het andere waar je baby bij in de buurt komt: poetsen, poetsen en nog eens poetsen.
Even geen kusjes. Jij (en je partner) zit(ten) natuurlijk aan je zieke kindje geplakt, maar vraag eventuele broertjes en zusjes om even wat afstand de baby te nemen, tot hij weer beter is.
Houd de weerstand hoog. Dat betekent lekker veel vitamientjes op het menu!
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als je regelmatig bij de Action shopt voor babyspulletjes, let dan even goed op. Action waarschuwt namelijk voor een bepaald soort babypoeder en haalt hem terug: de Nuagé Baby Powder Talc Free 284g. Dit moet je erover weten.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
TikTok staat weer op z’n kop en dit keer gaat het om… een schooltraktatie! Want die kan op sommige scholen niet groot en uitbundig genoeg. Voer voor discussie, want is dit lief of overdreven?
Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?
We kennen het allemaal: het huishouden bijhouden is een uitdaging, vooral als moeder. Maar het is niet onmogelijk! Tweelingmoeder Rianne deelde haar gouden tip voor een schoon en opgeruimd huis op Instagram en wij vinden ‘m geniaal.