Volgens onderzoek is dit de perfecte tijd om naar bed te gaan als je zwanger wil worden

07.09.2024 17:00
bedtijd Bron: Pexels

Dat je er het beste een gezonde leefstijl op na moet houden als je zwanger wil worden, dat wisten we wel al. Maar dat er een vaste bedtijd is, waarbij de kans groter is dat je zwanger wordt, dat wisten we dan weer niet.

Er worden vele onderzoeken gedaan naar zwanger worden. Zo bleek even geleden dat de kans om zwanger te worden groter is in de winter dan in de zomer. Ook roken heeft veel invloed op de vruchtbaarheid bij vrouwen, zeker wanneer je op latere leeftijd (vanaf 38 jaar) zwanger wil worden. Nu blijkt dus dat er een perfecte tijd is om naar bed te gaan, om de kans op een zwangerschap te vergroten.

22.45 uur is bedtijd voor meer kans op een zwangerschap

Onderzoekers in China volgden vijf jaar lang 4000 vrouwen in hun vruchtbare leeftijd. Ze wilden onderzoeken hoe bedtijden de kans op een zwangerschap beïnvloeden. Hierbij sloten ze andere factoren die de kans op een bevruchting zouden verkleinen, zoals obesitas of roken, uit.

En wat blijkt? Ga je dagelijks uiterlijk om 22.45 uur slapen, dan is de kans groter dat je zwanger wordt dan wanneer je pas na die tijd naar bed gaat. Uit de resultaten kwam namelijk naar voren dat bij deze groep vrouwen, de vruchtbaarheidscijfers weinig varieerden.

De vrouwen in het onderzoek die regelmatig na 22.45 uur naar bed gingen, hadden maar liefst 22 procent meer kans op vruchtbaarheidsproblemen. Een flinke daling dus. Het was al bekend dat voldoende slaap belangrijk is voor de vruchtbaarheid van vrouwen, maar dat een bedtijd hiermee te maken had, wisten wetenschappers nog niet.

Dit doet laat naar bed gaan met je lichaam

De reden hiervoor denken de onderzoekers ook te weten. Zo leggen ze uit dat latere bedtijden de interne klok van het lichaam verstoren en hiermee ook de kans op een bevruchting. Of een latere bedtijd van mannen ook van toepassing is op een kleinere kans op de bevruchting, laten de onderzoekers niet weten.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.