Als moeder wil je je kind goed voorbereiden op de wereld. En ja, daar horen ook de gesprekken over seks en relaties bij. Toch blijft het voor veel ouders een worsteling om het onderwerp aan te snijden. Deze drie lessen wil jij je kind sowieso meegeven over seksualiteit.
Lees verder onder de advertentie
Seksualiteit is een belangrijk thema om open te bespreken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 88 procent van de Nederlanders vindt dat seksuele voorlichting verplicht moet worden op scholen. Toch kun je als ouder ook al veel belangrijke lessen meegeven aan je kind. Door met hen te praten over liefde, respect, communicatie, grenzen stellen, veiligheid en verantwoordelijkheid help je je kind om een gezonde kijk op seksualiteit te ontwikkelen en geef je de tools die ze nodig hebben om zichzelf én een ander te respecteren.
Lees verder onder de advertentie
Drie belangrijke lessen over seksualiteit
Op Instagram deelt seksualiteitscoach Lieke Radstaak drie belangrijke lessen die jij je kind zéker wil meegeven over seksualiteit.
Lees verder onder de advertentie
1. Gebruik anatomisch termen voor lichaamsdelen
”Plassertje, voorbips, meisjesbillen, spleetje, ik heb ze allemaal voorbij horen komen”, vertelt Radstaak in een Instagrampost. “Maar een gezellig ‘kinderwoord’ verzinnen voor vuIva is echt niet nodig. We leren jongens dat ze een piemel hebben, laten we meisjes leren dat ze een vuIva en een vagina hebben, gewoon zoals het is. Voel je weerstand bij dat woord? Realiseer je dan dat dat je eigen weerstand is en niet die van je kind. Voor hen is het gewoon een woord, net als ‘elleboog’.”
Lees verder onder de advertentie
2. Geef uitleg over geslachtsdelen, wensen en grenzen
De tweede les die Radstaak deelt heeft te maken met wensen en grenzen. ”Maak je kind bewust van het feit dat je lichaam alleen van jou is en dat niemand zomaar aan je mag zitten, maar ook van dingen als ‘wat voelt fijn en wat niet?’. Voelt het washandje zacht of ruw op je huid? Is het water warm of koud? Kietelt dit en hoe vind je dat? Vind je het fijn als ik je rug kriebel of niet? Zo leer je hen luisteren naar fysieke signalen en daarover te communiceren.”
Lees verder onder de advertentie
3. Spreek positief over je eigen lichaam
Tot slot vertelt Radstaak dat positief spreken over je eigen lijf essentieel kan zijn voor hun beeld over seksualiteit. ”Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet. Een moeder die altijd negatief spreekt over haar buik en billen krijgt een dochter die onzeker wordt over haar buik en billen, en dat terwijl je als moeder je eigen kind natuurlijk eigenlijk perfect vindt. Probeer, ondanks je eigen onzekerheden, je kind mee te geven dat een gezond lichaam een cadeau is.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (7) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Jaimie Vaes heeft turbulente jaren achter de rug. In een video van Fawry not Sawry vertelt ze openhartig over het contact met haar ex Jorik Scholten, het alleenstaande moederschap en het autisme van haar zoontje Lío (5).
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week deelt Mirna (34) haar gedachten en gevoel over een dilemma. Haar zesjarige dochter is als enige niet uitgenodigd voor een kinderfeestje. En dat komt hard aan.
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Saar (33) geeft les aan groep vier als een leerling een geheimpje komt vertellen.
Als moeder maak je het soms mee: die momenten waarop je denkt dat je alles onder controle hebt, maar de werkelijkheid ineens een hele andere draai krijgt. Saya had haar blunder pas door toen de juf haar appte of ze haar dochter geen ongepaste kleding meer wilde aantrekken.