Wist je dat je als ouder, ook wanneer je alleen buiten rookt, ongemerkt schadelijke stoffen na het roken mee terug in huis neemt? Vooral baby’s en kleine kinderen lopen het risico deze derdehands rook binnen te krijgen, terwijl ouders juist het gevoel hebben dat ze bewust en voorzichtig omgaan met roken.
In samenwerking met Rijksoverheid.nl
Doorgeefluikje
Een sigaret op het balkon of na kinderbedtijd buiten lijkt misschien onschuldig. Vaak denk je dat het weinig effect heeft op je kind of de mensen om je heen. Maar als jij rookt, dan neem je rookdeeltjes mee aan je kleren, handen en haar. Via speelgoed, meubels, eten en drinken kun je die dan doorgeven aan je kind en andere mensen om je heen. Zo is ook dat sigaretje op het balkon dus niet zonder risico. Als je binnen rookt belanden de rookdeeltjes natuurlijk helemaal overal in je huis. Stoppen met roken is daarom het beste wat je voor kind en je omgeving kunt doen.
Derdehands: zo zit dat dus
Kinderlongarts Noor Rikkers-Mutsaerts: ”Eerstehands roken is als je zelf rookt. Tweedehands roken is als je naast iemand staat die rookt. De rook die hij uitademt, adem jij vervolgens in. Maar derdehands rook is een nieuw begrip voor veel ouders. Je denkt het netjes te doen: je gaat naar buiten, je rookt en komt weer naar binnen. Maar intussen neem je heel veel schadelijke stoffen mee naar binnen. En daar hebben mensen, en kinderen vooral, dus ook last van. Dat is een heel belangrijke ontdekking.
Als je buiten rookt, neem je die rook in een wolk mee. Die ademen kinderen in, maar de rook zakt ook naar beneden en komt op van alles terecht: de vloer, op speelgoed, noem maar op. Vooral kinderen hebben daar last van omdat die een relatief snelle ademhaling hebben en veel op de grond zitten. Op die manier krijgen zij veel van dee schadelijke stoffen binnen. Als ouder is er één manier om te zorgen dat je kind niet in contact komt met derdehands rook en dat is echt: stoppen met roken.”
Meer energie voor leuke dingen
Een gezonder lichaam en beter humeur zorgen ervoor dat je meer energie hebt om leuke dingen te ondernemen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe hobby of sport. Stoppen met roken kan je daarbij helpen. Er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen bij een stoppoging. Zo is er bijvoorbeeld het Stopplan. In dat plan lees je waarom stoppen met roken een goed idee is, welke mogelijke begeleiding er is en hoe je jezelf kunt belonen. Bob is al gestopt met het Stopplan en vertelt je hier over de voordelen van gestopt zijn en hoe het hem gelukt is. Ook Laura, moeder van twee, is gestopt met roken en deelt haar verhaal. Laura stopte met behulp van telefonische coaching. Lees hier verder.
Hulp voor ouders
Wil je een betere gezondheid voor jou en je kind? En meer geld overhouden voor leuke dingen? Kies dan voor een rookvrij leven. Veel ouders willen wel stoppen met roken, maar vinden het moeilijk om dat ook echt te doen en stellen het vaak uit.
Als je wil stoppen, dan hoef je dat echt niet alleen te doen. Er zijn verschillende vormen van hulp. Op Puurrookvrij.nl/ouders lees je hier meer over.
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”