Bevallen met een geboorteTENS: de voor- en nadelen op een rij

16.07.2024 13:00

Een geboorteTENS kan een fijn hulpmiddel zijn tijdens de bevalling. Een geboortewattes? TENS! Dat staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, ofwel: het stimuleren van je zenuwbanen. Wij vertellen je alles over de geboorteTENS en zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Wat is een geboorteTENS?

De geboorteTENS is een populaire methode voor pijnverlichting tijdens de bevalling. Het is een medicijnvrije manier om de pijn van weeën te verlichten. Een TENS-apparaat is een klein, draagbaar toestel dat elektrische impulsen naar het lichaam stuurt via elektroden die op de huid zijn geplakt. Deze impulsen stimuleren de zenuwen in de huid en daaronder, wat kan helpen om pijnsignalen naar de hersenen te blokkeren en de afgifte van natuurlijke pijnstillers, zoals endorfines, te bevorderen. Specifiek voor de bevalling is de geboorteTENS ontworpen om gebruikt te worden tijdens de verschillende stadia, met instellingen die aangepast kunnen worden aan de intensiteit van de weeën.

Hoe gebruik je ‘m?

Het gebruik van een geboorteTENS begint meestal in de vroege fase van de bevalling. Eerst worden de elektroden geplakt. Dit gebeurt meestal op de onderrug, omdat hier de zenuwen bevinden die naar de baarmoeder gaan. Daarna kan het apparaat aangezet en ingesteld worden. Je kunt de intensiteit zelf aanpassen naar een comfortabel niveau. Naarmate de bevalling vordert kun je de intensiteit van de geboorteTENS verhogen. Sommige apparaten hebben ook een boostfunctie die ingesteld kan worden tijdens een wee voor extra pijnverlichting. 

Hoe kom je aan een geboorteTENS?

Je kunt apparaten kopen of huren. Kopen kan bijvoorbeeld bij sommige apotheken, babyspeciaalzaken en online webshops. De meeste vrouwen kiezen ervoor om er een te huren, omdat je het apparaat na je bevalling niet meer nodig hebt. Bij veel verloskundigenpraktijken kun je er een huren. In sommige gevallen is het lenen van een TENS zelfs gratis. Ook zijn er online veel verhuurbedrijven te vinden die een geboorteTENS te huur aanbieden. 

De voordelen van een geboorteTENS

Niet-invasief en medicijnvrij
GeboorteTENS is een natuurlijke methode die geen gebruik maakt van medicijnen, waardoor er geen risico is op bijwerkingen voor moeder of baby.

Controle over pijnverlichting
Je kan het apparaat zelf bedienen en de intensiteit van de elektrische impulsen aanpassen aan je eigen behoefte, wat een gevoel van controle geeft over de pijnverlichting.

Veilig en eenvoudig te gebruiken
Het apparaat is gemakkelijk te gebruiken en kan thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum worden gebruikt.

Mobiliteit
In tegenstelling tot sommige andere vormen van pijnverlichting, zoals de ruggenprik, behoud je je mobiliteit en kan je blijven bewegen tijdens de bevalling.

De nadelen van een geboorteTENS

Er kleven ook een aantal nadelen aan het gebruik van een geboorteTENS. Dit zijn ze: 

Effectiviteit
De effectiviteit kan variëren van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen ervaren aanzienlijke pijnverlichting, terwijl anderen slechts een minimale verbetering merken. 

Timing
Het is het meest effectief wanneer het vanaf het begin van de bevalling wordt gebruikt. Wachten tot de bevalling vergevorderd is, kan de effectiviteit verminderen.

Medische aandoeningen
Vrouwen met bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsie of hartproblemen, moeten voorzichtig zijn en eerst hun arts raadplegen voordat ze een TENS-apparaat gebruiken.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.