Bevallen met een VR-bril op: de voor- en nadelen op een rij

15.07.2024 17:00
vr-bril bevallen

Denk je dat een VR-bril alleen bedoeld is voor videogames? Think again! Je kunt er ook mee bevallen. Klinkt misschien een beetje gek, maar sommige moeders zweren erbij. De positieve effecten zijn zelfs zo sterk aanwezig, dat sommige ziekenhuizen er al mee werken.

Bevallen met een VR-bril: hoe werkt het?

Bevallen met een VR-bril is een opkomende technologie die vrouwen kan helpen om pijn te verminderen en stress te beperken tijdens de bevalling. Het houdt in dat de barende vrouw een Virtual Reality-headset draagt, die haar meeneemt naar een virtuele omgeving. Deze omgeving kan variëren van rustgevende natuurbeelden tot begeleide meditatie- en ademhalingsoefeningen, allemaal ontworpen om ontspanning te bevorderen en af te leiden van de pijn. De VR-bril kan verbonden zijn met een computer of een mobiel apparaat, en de inhoud kan worden aangepast aan de voorkeuren van de vrouw.

Voordelen van bevallen met een VR-bril

Het gebruik van VR tijdens de bevalling biedt verschillende voordelen:

  1. Pijnvermindering: door de vrouw onder te dompelen in een ontspannende of afleidende virtuele omgeving, kan VR helpen om de perceptie van pijn te verminderen. Dit komt doordat de hersenen gefocust zijn op de visuele en auditieve stimuli van de VR-omgeving in plaats van op de pijnsignalen van de weeën.
  2. Stress- en angstvermindering: VR kan helpen om angst en stress te verminderen door de vrouw te kalmeren met rustgevende beelden en geluiden. Dit kan vooral nuttig zijn voor vrouwen die angstig zijn voor de bevalling.
  3. Non-invasief en medicijnvrij: het gebruik van VR is een natuurlijke methode zonder het gebruik van medicijnen. Dit betekent dat er geen risico is op bijwerkingen voor de moeder of de baby.
  4. Controle: vrouwen kunnen zelf kiezen welke VR-ervaring ze willen en deze aanpassen aan hun behoeften en voorkeuren tijdens de bevalling. Dit geeft een gevoel van controle.
  5. Combineren is mogelijk: het gebruik van een VR-bril tijdens de bevalling kan gecombineerd worden met het gebruik van andere vormen van pijnbestrijding

Nadelen van bevallen met een VR-bril

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen en overwegingen bij het gebruik van VR tijdens de bevalling:

  1. Technologische beperkingen: niet alle ziekenhuizen hebben de benodigde technologie om VR te ondersteunen. Bovendien kan technische ondersteuning nodig zijn om ervoor te zorgen dat de apparatuur goed werkt.
  2. Onwennigheid: sommige vrouwen kunnen zich ongemakkelijk of duizelig voelen bij het gebruik van een VR-bril, vooral tijdens de meest intense momenten van de bevalling.
  3. Beperkte bewegingsvrijheid: het dragen van een VR-bril kan de bewegingsvrijheid beperken, wat een nadeel kan zijn als je je wil verplaatsen of verschillende posities wil proberen tijdens de bevalling.

Toepassing in het ziekenhuizen

Steeds meer ziekenhuizen experimenteren met het gebruik van VR-technologie tijdens de bevalling. Zo heeft het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch een succesvolle testperiode afgerond en daarom bieden ze het nu standaard aan op de verloskamers. Maar ook in Gelre Ziekenhuizen, het Zuyderland Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kun je met een VR-bril bevallen. Zoek online naar de mogelijkheden van jouw ziekenhuis of vraag dit aan je verloskundige. 

Wetenschappelijk bewezen

Diverse studies en praktijkervaringen wijzen uit dat VR-technologie kan helpen bij het verminderen van de perceptie van pijn tijdens de bevalling. Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Pain Research and Management meldde dat vrouwen die VR-technologie gebruikten, een significante vermindering van pijnscores rapporteerden in vergelijking met een controlegroep. Bovendien gaf een studie van de Universiteit van Michigan aan dat VR-gebruik tijdens bevallingen resulteerde in een 24% lagere pijnscore en 27% minder angst bij de deelnemers. Maar dus ook in onze Nederlandse ziekenhuizen, zoals het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, zijn positieve ervaringen gemeld, waar vrouwen minder pijnstillers nodig hadden en minder angst ervaarden tijdens de bevalling​.

Bronnen: Reinier de Graaf, KNOV

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.