In samenwerking met Kek Mama

Oogappels: een kwart van de 13-jarigen heeft last van myopie! Wat is myopie en hoe herken je het?

30.09.2024 11:54
bijziendheid bij kinderen

Als moeder wil je natuurlijk het allerbeste voor je kind, ofwel je oogappel, zeker als het om de ogen gaat. Steeds meer kinderen zijn bijziend en daarom is het belangrijk om te weten wat het is en hoe je het kunt herkennen.

Wat is myopie?

Myopie, beter bekend als bijziendheid, betekent dat je kind moeite heeft met het scherp zien van objecten in de verte. Waar je kind eerst moeiteloos kon lezen wat er op het schoolbord stond, kan dat nu ineens lastig worden. Dichtbij zien gaat nog prima, maar op afstand wordt alles wazig. Dit komt doordat het oog van je kind groeit en de lichtstralen daardoor niet meer op het netvlies vallen, maar ervoor. Myopie begint vaak al op jonge leeftijd en wordt meestal erger naarmate je kind ouder wordt.

Hoe ontstaat myopie?

Myopie kan ontstaan door verschillende factoren, zoals genetische aanleg (bijvoorbeeld als jij of je partner myopie heeft), maar ook door omgevingsfactoren. Kinderen spelen tegenwoordig minder buiten en besteden meer tijd achter schermen. Lange periodes dichtbij kijken, zoals bij het kijken van filmpjes of spelen op een tablet, kan bijdragen aan de ontwikkeling van bijziendheid.

Hoe herken je myopie bij je kind?

Als ouder is het lastig om te bepalen of je kind bijziend is, omdat kinderen vaak zelf niet doorhebben dat hun zicht achteruit gaat. Maar wist je dat er signalen zijn waar je op kunt letten?

  • Je kind knijpt met de ogen als het in de verte kijkt.
  • Je kind klaagt regelmatig over hoofdpijn of vermoeide ogen.
  • Je kind heeft moeite met het lezen van teksten op afstand, bijvoorbeeld in de klas.
  • Je kind zit vaak te turen of kruipt dichterbij als er televisie wordt gekeken.

Als je deze symptomen herkent, is het verstandig om een oogmeting te laten doen bij Pearle Opticiens. Zo kun je vroegtijdig ingrijpen en verdere achteruitgang beperken.

De gevolgen van myopie

Bijziendheid gaat helaas vaak niet vanzelf over. Sterker nog, zonder de juiste maatregelen kan het steeds erger worden. De sterkste progressie van myopie vindt plaats bij kinderen tussen 6-9 jaar. En dat kan later vervelende gevolgen hebben, zoals een verhoogde kans op oogaandoeningen of zelfs slechtziendheid op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk om myopie op tijd te herkennen en af te remmen.

Wil je zeker weten hoe het met de ogen van je kind staat? Maak dan een afspraak en kom langs voor een pre-screening bij Pearle Opticiens. Wanneer er sprake kan zijn van Myopie, kunnen kinderen vanaf 8 jaar terecht bij een optometrist van Pearle.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pearle Opticiens.