Oktober is borstkankermaand. Ook als je borstvoeding geeft is het belangrijk om je borsten goed in de gaten te houden op veranderingen. Maar hoe kun je je borsten goed checken als je borstvoeding geeft en ze steeds veranderen van vorm?
Lees verder onder de advertentie
Borstvoeding verlaagt kans op borstkanker
Om te beginnen een positief feitje: borstvoeding geven beïnvloedt het risico op borstkanker. Hoe langer je voedt of hebt gevoed, hoe lager het risico.
Uit Brits onderzoek blijkt dat voor ieder jaar dat een vrouw borstvoeding geeft, de kans op borstkanker met 4,3 procent afneemt. Natuurlijk betekent dit niet als je maar lang borstvoeding geeft, dat de kans op borstkanker dan helemaal verdwijnt. Maar het is toch mooi meegenomen.
Het is nog steeds een goed idee om je borsten goed in de gaten te houden, ook als je borstvoeding geeft. Hoe je dat het beste kan doen? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Zo check je je borsten op borstkanker als je borstvoeding geeft
Als je borstvoeding geeft veranderen je borsten gedurende de dag van vorm: ze worden leger na het drinken of kolven en voller naarmate een voedingsmoment nadert. Ook kunnen er harde stukken in je borsten zitten door verstopte melkklieren. Hoe weet je nou wat wat is?
Lees verder onder de advertentie
Check elke maand
Borstvoedingsorganisatie La Leche League raadt aan om nog steeds je borsten elke maand op een vaste dag te onderzoeken. Hierdoor kun je onderscheid maken tussen de normale bobbeligheid van je borsten tijdens de borstvoedingsperiode en een knobbeltje.
Lees verder onder de advertentie
Verstopte melkklieren of knobbel
De meeste knobbels in je borst zijn melkkliertjes of verstopte melkkanaaltjes. Dus maak je niet meteen zorgen als je iets hards voelt, maar houd het wel in de gaten. Hoe je het verschil kan achterhalen? Check of een knobbel na een voeding kleiner wordt of niet. Wordt de knobbel kleiner? Dan was het een verstopte melkklier. Is de knobbel na het voeden nog steeds aanwezig? Houd het dan de komende dagen goed in de gaten.
Lees verder onder de advertentie
Let niet alleen op knobbels
Ook is het goed om te weten dat je ook op andere veranderingen in je borst moet letten. Hierbij kun je denken aan een verkleuring van de huid terwijl je geen verstopt melkkanaal hebt, een tepel die is verkleurd of schilferig terwijl je geen spruw hebt, een terugkerende borstontsteking op steeds dezelfde plek. Dit kunnen aanwijzingen zijn dat er een tumor in je borst zou kunnen zitten.
Lees verder onder de advertentie
Merk je een van deze dingen op? Twijfel niet, onderneem actie en bel de huisarts. Better be safe than sorry!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
Als je regelmatig bij de Action shopt voor babyspulletjes, let dan even goed op. Action waarschuwt namelijk voor een bepaald soort babypoeder en haalt hem terug: de Nuagé Baby Powder Talc Free 284g. Dit moet je erover weten.
TikTok staat weer op z’n kop en dit keer gaat het om… een schooltraktatie! Want die kan op sommige scholen niet groot en uitbundig genoeg. Voer voor discussie, want is dit lief of overdreven?
Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?