Borstvoeding loopt terug? Dit zijn de meest voorkomende redenen (+ oplossingen)

22.10.2024 09:00

Borstvoeding geven gaat met ups en downs. Als de vraag en aanbod van je baby en je melkproductie na een paar weken goed op elkaar zijn afgesteld, kan het toch zo zijn dat je melkproductie terugloopt. Dat voelt dan soms vrij plotseling, maar vaak is er wel een aanwijsbare reden voor. Lees hier de meest voorkomende redenen waarom borstvoeding kan teruglopen en de beste adviezen.

Redenen waarom je borstvoeding terug loopt

Stress of drukte

Stress of drukte is een van de meest voorkomende redenen waarom borstvoeding terug kan lopen. Als je na je verlof weer aan het werk gaat komt er een hoop op je bordje. Gebroken nachten, kolven, nieuw ritme zien te vinden, met veel meer vermoeidheid je werk doen. Dit kan de nodige stress opleveren waardoor je melkproductie terugloopt.

Het advies? Zorg voor rust en ontspanning voor jezelf en je baby. Als je ontspannen en uitgerust bent, schiet je melk beter toe en zal je melkproductie sneller toenemen. Ga tijdens een voeding even apart zitten van anderen en maak er echt een momentje met z’n tweetjes van. Als je aan het kolven bent, kan het helpen om naar foto’s en filmpjes van je kindje te kijken en proberen om even niet aan je werk te denken.

Borstvoeding loopt terug door verkeerde drinktechniek

Als je baby niet goed aan de borst drinkt, worden je borsten niet genoeg gestimuleerd om voldoende melk aan te maken. Ook drinkt hij de borst dan niet goed leeg, waardoor je lichaam het signaal krijgt dat minder melk nodig is, want het wordt niet gedronken.

Het advies? Laat een lactactiedeskundige meekijken met hoe je baby aanhapt tijdens borstvoeding geven. Zij kan tips en adviezen geven waar je op moet letten, andere voedingshoudingen aanleren of kijken of er iets medisch is zoals een te kort tongriempje.

Zuigverwarring door fopspeen

Een baby die vaak op een fopspeen zuigt, bevredigt zo zijn zuigbehoefte waardoor het minder tijd aan de borst doorbrengt of voedingsmomenten uitstelt of overslaat. Ook veel drinken uit de fles of een tepelhoedje kan ervoor zorgen dat een baby in de war raakt en niet meer weet hoe hij aan de borst moet drinken. Dit noem je ook wel zuigverwarring.

Het advies? Probeer het gebruik van een fopspeen tijdelijk zo veel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld alleen om je baby in slaap te brengen en haal hem uit het mondje als je baby slaapt.

Bijvoeden met kunstvoeding

Het geven van kunstvoeding, thee of water heeft invloed op de melkproductie. Dit vult het maagje van je baby ook, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en dus minder aan je borst drinkt. Hierdoor gaan je borsten minder melk maken.

Het advies? Als je baby bijvoedt, probeer dan altijd waar mogelijk ook je borst af te kolven, zodat je borsten het signaal krijgen dat ze melk moeten aanmaken.

Lees ook: Hoe weet je of je klaar bent om te stopppen met borstvoeding geven?

Bron: Borstvoedingorganisatie La Leche League

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.