Sophie Ousri’s dochter in gevaar door hete thee: dit moet je weten over brandwonden

17.10.2024 11:45
Hete thee valt om Beeld: Getty Images

Het kan iedereen overkomen, hoe voorzichtig je ook bent. Een kopje hete thee, een moment van afleiding en dan begint je grootste nachtmerrie opeens. Je kind krijgt hete thee over zich heen.

Het overkwam de dochter van YouTuber Sophie Ousri (26). Het lichaam van Elodie (1) is voor 18 procent tweedegraads verbrand. Na acht dagen in het ziekenhuis overnachten mochten Sophie, Jeroen (vader van Sophie) en Elodie terug naar huis. Toen Sophie dacht dat alles weer goed ging met haar dochter kregen ze opnieuw slecht nieuws: “Leek heel goed te gaan met Elo thuis, maar werden vanochtend gebeld dat er een bacterie is gevonden in haar bloed en dat we zo spoedig mogelijk terug moesten naar het ziekenhuis…”, deelt Sophie op haar Instagram-story.

Brandwonden door thee

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wie drinkt er nu geen kopje thee? Maar wat vaak wordt onderschat, is hoe gevaarlijk hete dranken kunnen zijn voor jonge kinderen. Een kop thee kan makkelijk 90 graden zijn… een temperatuur die binnen enkele seconden ernstige brandwonden kan veroorzaken. In het geval van Elodie liep het mis toen ze bij een familielid was en hete thee over haar heen kreeg. Dit soort ongelukken gebeuren sneller dan je denkt – een hand die een beker omstoot, een kind dat onverwachts aan tafel trekt en voor je het weet heb je te maken met ernstige verwondingen.

Wat te doen bij brandwonden?

Als je kind hete thee over zich heen krijgt moet je direct actie ondernemen. Koel de brandwond onmiddellijk 10 tot 20 minuten onder lauw, zacht stromend water. Dit zorgt ervoor dat de huid afkoelt en voorkomt verdere schade. Haal kleren, sieraden of een luier direct van de huid af. Vermijd ijskoud water of ijs, want dat kan de huid juist verder beschadigen. Zie je dat de brandwond heel groot is (5 keer zo groot als de hand van je kind of nog groter)? Bel dan tijdens of na het koelen direct naar medische hulp!

Lees ook – Presentator Ewout Genemans over zijn bezoek aan het kinderbrandwondencentrum: ‘Heel pittig’

Hoe wordt Elodie behandeld?

In Elodie’s geval moest ze direct terug naar het ziekenhuis voor een infuus met antibiotica. Deze behandeling helpt om de bacteriën te bestrijden en moet bloedvergiftiging voorkomen. Ze zal twee weken in het ziekenhuis moeten blijven, zodat de artsen haar goed in de gaten kunnen houden en er geen complicaties ontstaan. “Het is echt een nachtmerrie waar geen einde aan lijkt te komen.” zegt Sophie.

Wat is bloedvergiftiging precies?

Bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Het is een heftige reactie van het lichaam op een infectie. Bij brandwonden is er een verhoogd risico, omdat de huid die normaal gesproken als beschermlaag functioneert, beschadigd is. Bacteriën kunnen daardoor makkelijker het lichaam binnentreden. De gevolgen van bloedvergiftiging kunnen ernstig zijn, van orgaanfalen tot in het ergste geval overlijden. Dit maakt het zo belangrijk om snel te handelen bij tekenen van infectie, zoals koorts, verwardheid of een snelle ademhaling.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat deze situatie duidelijk maakt, is hoe snel een ongeluk kan gebeuren, en hoe belangrijk het is om voorzorgsmaatregelen te nemen. Brandwonden door hete dranken komen vaker voor dan je denkt, vooral bij jonge kinderen. Zorg ervoor dat je altijd alert bent als je met hete thee of koffie in de buurt van kinderen bent. Zet kopjes buiten hun bereik en denk na over waar je ze neerzet. Een simpel moment van oplettendheid kan een nachtmerrie voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen als het toch misgaat. Bij brandwonden en mogelijke infecties zoals bloedvergiftiging geldt altijd: beter te snel naar het ziekenhuis dan te laat.

Dus, even een reminder voor ons allemaal: let goed op als je met hete dranken in de buurt van kinderen bent en wees je bewust van de risico’s van infecties na een verwonding. 

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.