Dit is het RS-virus en zo bescherm je je kleintje!

13.08.2024 09:00

Elk jaar (en vooral als de r in de maand zit) krijgen veel kinderen het RS-virus. Meestal onschuldig, maar het kan ook zijn dat het bij je baby meer veroorzaakt dan alleen een gewone verkoudheid. Wat kun je dan doen en hoe bescherm je die allerkleinste longetjes?

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus. Oudere kinderen en volwassenen worden hierdoor vaak verkouden, krijgen een loopneus en soms lichte koorts. Niets om je zorgen om te maken dus, maar voor baby’s kan het RS-virus wél gevaarlijk zijn. Zij kunnen er een longontsteking of ontsteking van de kleine luchtwegen door krijgen. Dit wordt een bronchiolitis genoemd. In de ergste gevallen, als je kind bijvoorbeeld door benauwdheid weinig drinkt of te weinig zuurstof krijgt, kan dit leiden tot een ziekenhuisopname. In Nederland wordt 1 op de 56 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege het RS-virus. 1 op de 1000 kinderen wordt zelfs opgenomen op de intensive care.[1]

Het is nog niet precies bekend wat er kan gebeuren in je latere leven als je een ernstige RS-virusinfectie hebt gehad als jong kind. Een paar dingen zijn al wel duidelijk:

  • We zien vaker astma op latere leeftijd. De kans is drie keer groter.[2]
  • Het vermijden van ernstige RS-virusinfectie op jonge leeftijd kan 15% van de astmagevallen voorkomen.[3]

Verkoudheid of RS-virus?

Omdat het RS-virus een verkoudheidsvirus is, is het moeilijk te herkennen: het begint vaak met een loopneus en wat verhoging. Maar merk je dat jouw kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt? Dan is het verstandig om de huisarts te waarschuwen. Waarschuw ook de huisarts als je kind…

  • …zuurstoftekort heeft (dat zie je aan een grijsblauwe huid rondom de mond)
  • …zijn of haar neusvleugels beweegt tijdens het ademhalen
  • …piepend en zagend ademhaalt
  • …soms stopt met ademhalen
  • …moeilijk te voeden is (en dus slecht drinkt)
  • …snel adem haalt
  • …minder plast
  • …suf is

De kleinste longen verdienen bescherming. Gelukkig kun jij als moeder ook het een en ander doen om een (ernstige) RS-virusinfectie bij je baby te voorkomen.

Beschermingsmaatregelen

  • Probeer broertjes en zusjes uit de buurt te houden van je baby tijdens de eerste maand na geboorte (hoe moeilijk dit ook is). 
  • Was altijd je handen grondig met zeep en water voordat je je baby aanraakt. Zeker als je baby jonger is dan 6 maanden. Want die loopt extra risico. En: let erop dat eventuele broertjes en zusjes ook hun handen wassen als ze je baby mogen aanraken, dus vóór het spelen of knuffelen.
  • Beperk bezoek. Komen er toch mensen langs? Vraag ze om hun handen te wassen na binnenkomst. 
  • Is het bezoek verkouden? Laat ze dan niet in de buurt van je baby komen, hoe lief opa of oma ook is… 
  • Zorg altijd voor een rookvrije omgeving. Roken verhoogt het risico op ernstige RS-virusinfecties. Dus laat je baby niet ‘meeroken’, ook niet bij het bushokje of bij dat fijne tafeltje op het terras.
  • Moedermelk is heel goed om de afweer van baby’s te verbeteren. Daarin zitten namelijk antistoffen die de baby kunnen helpen te beschermen tegen infectieziektes.[4] Hoeveel dit helpt, daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Wist je dat…?

Oudere volwassenen die contact hebben met kinderen jonger dan 5 jaar, meer kans hebben om een longontsteking te krijgen veroorzaakt door RS-virus?[5] Bespreek dit eens met je ouders of met je oppas. Misschien willen zij zich beschermen. Dezelfde preventiemogelijkheden als hierboven beschreven helpen ook voor oudere volwassenen.

Wil jij meer weten over het RS-virus en hoe je jouw baby kunt beschermen? Lees hier verder.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pfizer. PP-A1G-NLD-0055

Referenties:

1. Joanne Wildenbeest en anderen, The burden of respiratory syncytial virus in healthy term-born infants in Europe: a prospective birth cohort study,The Lancet Respiratory Medicine Apr 2023, 11(4):341-353. DOI: 10.1016/S2213-2600(22)00414-3.

2. Ting Shi en anderen, RESCEU Investigators , Association Between Respiratory Syncytial Virus-Associated Acute Lower Respiratory Infection in Early Life and Recurrent Wheeze and Asthma in Later Childhood, The Journal of Infectious Diseases, Volume 222, Issue Supplement_7, 1 November 2020, Pages S628–S633, https://doi.org/10.1093/infdis/jiz311

3. Christian Rosas-Salazar en anderen, Respiratory syncytial virus infection during infancy and asthma during childhood in the USA (INSPIRE): a population-based, prospective birth cohort study, The Lancet, April 19, 2023, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)00811-5

4. Buijssen, M., Jajou, R., van Kessel, F. G. B., Vonk Noordegraaf-Schouten, M. J. M., Zeilmaker, M. J., Wijga, A. H., & van Rossum, C. T. M. (2015). Health effects of breastfeeding: Update systematic literature review (Report No. 2015-0043). Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2015-0043.pdf

5. Koos Korsten en anderen, Burden of respiratory syncytial virus infection in community-dwelling older adults in Europe (RESCEU): an international prospective cohort study, European Respiratory Journal Apr 2021, 57 (4) 2002688; DOI: 10.1183/13993003.02688-2020