Dit krijg je als aanstaande moeder vergoed in 2025

23.10.2024 14:04

Als mommy to be ben je waarschijnlijk druk met alle voorbereidingen. Het inrichten van de babykamer, inslaan van luiers en kopen van een kinderwagen: het is een dure tijd! Maar dit zijn niet de enige kosten waar je mee te maken krijgt, ook heb je natuurlijk zorg nodig voor, tijdens en na je bevalling. Je hoeft gelukkig niet alles zelf te betalen: de meeste kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar. In dit artikel vertellen we je hier, samen met Indipender, meer over.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De meeste kosten die je maakt rond je zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld voor afspraken bij de verloskundige en echo’s. Hiervoor betaal je meestal geen eigen risico.

Ook na je bevalling krijg je de kraamzorg grotendeels vergoed. Wel betaal je hier een eigen bijdrage van € 5,10 per uur

Eigen risico bij zwangerschap en bevalling

Bij sommige medische behandelingen of afspraken draag je zelf een deel van de kosten door het eigen risico van € 385. Zo valt hulp bij zwanger worden en bloedonderzoek hier bijvoorbeeld onder. Ook voor medische nazorg na de bevalling (door een gynaecoloog) moet je misschien een deel bijbetalen.

Gelukkig hoef je niet voor alles eigen risico te betalen. Zo wordt de 20-weken echo compleet vergoed, en hoef je ook niets bij te betalen voor verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige. Zijn er complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling? Dan is je ziekenhuisopname ook volledig gedekt.

Aanvullende verzekeringen

Veel zorg rondom je bevalling wordt dus vergoed vanuit je basispakket. Echter valt ook sommige zorg hier buiten en moet je soms eigen risico of een eigen bijdrage betalen. Vaak kan je hiervoor een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Zo zijn er onder andere aanvullende pakketten voor:

  • Kraamzorg
  • Zwangerschapscursussen
  • Lactatiekundige hulp
  • Bekkenfysiotherapie
  • Bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak

Wat er precies gedekt wordt in de bovenstaande aanvullende pakketten verschilt per verzekeraar. Zorg dus altijd dat je van tevoren de tijd neemt om alle zorgverzekeringen te vergelijken, zodat je niet onverwachts veel geld kwijt bent aan zorgkosten rondom je zwangerschap. 

Check de voorwaarden voor 31 december

Vanaf 13 november hebben alle zorgverzekeraars hun zorgpremies en voorwaarden voor 2025 vrijgegeven. Vanaf dit moment kan je als toekomstige moeder dus gaan kijken naar welke verzekeraar het beste bij je past. Houd hierbij rekening met de premies en eventueel ook aanvullende pakketten als je hier gebruik van wil maken. De laatste datum dat je kunt overstappen van zorgverzekering of wijzigingen kunt maken is 31 december. 

Goede zorg voor jou en je kindje

Als toekomstige moeder is de gezondheid van jou en je baby’tje natuurlijk ontzettend belangrijk. Goede zorg tijdens je zwangerschap en bevalling is daarom een must. Doe op tijd onderzoek naar een passende zorgverzekeraar en eventueel ook aanvullende verzekeringen. Zo ga je 2025 goed voorbereid in!

Lees ook: Alles wat je moet weten over de kosten van IVF