Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Tampons en maandverband worden steeds vaker ingeruild voor duurzamere opties, zoals menstruatieondergoed. Wie denkt dat het gebruik van zulk ondergoed altijd gepaard gaat met een bloederige bende heeft het mis. We zetten alle info op een rij.
Dit moet je weten over menstruatieondergoed.
Je hebt het vast weleens voorbij zien komen: menstruatieondergoed. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, ondergoed dat je kunt dragen als je ongesteld bent. Het broekje ziet eruit als een normale slip, maar absorbeert menstruatiebloed, urine en afscheiding. Dat scheelt dus een hoop gehannes met tampons en maandverband. Bovendien is het een stuk duurzamer dan wegwerpproducten, omdat je het ondergoed na een wasbeurt gewoon opnieuw kunt gebruiken. Menstruatieondergoed maakt de laatste jaren een enorme opmars en je hebt keuze uit verschillende merken. Het ondergoed bestaat uit verschillende laagjes, waarvan de bovenste zacht en sneldrogend is. Geurtjes worden geneutraliseerd door het tweede laagje, dat meestal antibacterieel is. De derde laag is absorberend en neemt het bloed op. Het onderste laagje is vochtafstotend en voorkomt dat je doorlekt. Wel zo prettig.
Je kunt menstruatieondergoed dragen terwijl je ongesteld bent, soms als aanvulling op tampons, maandverband of – wat duurzamer – een menstruatiecup. Ook bij zware menstruaties kun je dit ondergoed dragen zonder door te lekken, afhankelijk van het model (string, slip of hipster) en het materiaal dat je kiest. Het ene menstruatieondergoed neemt nu eenmaal meer bloed op dan het andere, dus let daar goed op. Handig: je kunt het ondergoed ook dragen bij vaginale afscheiding, licht urineverlies of na je bevalling. Er bestaat zelfs speciaal menstruatieondergoed voor tijdens het sporten.
Lees ook: Alles wat je moet weten over de menstruatiecup
Net als tampons en maandverband moet je ook menstruatieondergoed regelmatig vervangen. Afhankelijk van hoe hevig je menstruatie is, kun je het ondergoed ongeveer acht uur dragen. Dat kan dus ook korter. Je kunt er ook voor kiezen om alleen ’s nachts menstruatieondergoed te dragen en overdag voor een ander product te kiezen. Ben je niet thuis? Dan voelt het in de eerste instantie misschien wat vreemd en onhandig om het slipje vervangen. Gelukkig zijn er speciale waterdichte (en geurvrije) tasjes waarin je het ondergoed kunt bewaren tot je het thuis kunt wassen. Zolang je het broekje op tijd verschoont, voelt het niet vies aan, maar als dat wat langer duurt, ervaar je misschien wat ongemak.
We horen je denken: ondergoed dat bloed opvangt, hoe maak je dat in vredesnaam weer schoon? Dat werkt als volgt. Spoel het slipje uit tot het water helder is of laat even weken in water. Was ‘m vervolgens mee in een fijn wasprogramma op maximaal 30 graden, gewoon met ander ondergoed. Nog beter is het om het ondergoed in een speciale waszak te stoppen. Laat het menstruatieondergoed vervolgens drogen aan een wasrek en klaar ben je! Bron: Practicups, De Groene Meisjes, NSMBL
Kek Mama 10 staat helemaal in het teken van duurzaamheid. Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.