Laten we even serieus worden over een onderwerp dat nogal wat gewicht in de schaal legt: Foetaal Alcoholsyndroom (FAS).
Lees verder onder de advertentie
FAS is een hersenaandoening die ontstaat door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van je kind. Hier leggen we uit waarom je, als je een kleintje verwacht of overweegt te krijgen, die alcohol beter helemaal links kunt laten liggen.
Foetaal Alcoholsyndroom, oftewel FAS, ontstaat wanneer een ongeboren baby wordt blootgesteld aan alcohol via de moeder. Ja, dat betekent: die gezellige wijntjes of dat biertje tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor je kindje. Alcohol komt direct in het bloed van je baby terecht, en omdat de kleine nog volop in ontwikkeling is, kan het zijn hersenen flink beschadigen. De gevolgen kunnen variëren van problemen met groeien, bewegen en gedrag, tot een verhoogd risico op leer- en ontwikkelingsstoornissen. Helaas is er geen genezing voor FAS, dus voorkomen is absoluut beter dan genezen.
FAS valt onder de bredere term Foetaal Alcohol Spectrum Disorders (FASD), die verschillende aandoeningen omvat die door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan. Kinderen met Foetaal Alcoholsyndroom kunnen verschillende fysieke kenmerken vertonen, zoals een kleiner hoofdje dan gemiddeld, een plat neusgootje, een dunne bovenlip en een smalle oogspleet. Daarnaast kunnen er problemen zijn met zuigen, drinken, kauwen en later met lopen, zitten, praten en leren.
Lees verder onder de advertentie
Bij oudere kinderen en volwassenen kunnen de problemen verder gaan dan alleen de fysieke kenmerken. Gedragsproblemen, leerstoornissen en problemen met emotionele regulatie zijn ook mogelijk. FAS kan gevolgen hebben op alle gebieden van het leven van een kind, van problemen met leren en sociaal functioneren tot uitdagingen op het werk en in het dagelijks leven. Het kan leiden tot een grotere kans op mentale gezondheidsproblemen en verslavingen, en dagelijkse activiteiten kunnen moeilijker worden.
In de kern komt het erop neer dat Foetaal Alcoholsyndroom een ernstige aandoening is die voorkomen kan worden door helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het is simpel: het is niet precies te zeggen hoeveel alcohol tot FAS kan leiden, maar er is geen veilige hoeveelheid. Dus, als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, is het allerbeste advies: helemaal geen alcohol drinken. Dit voorkomt niet alleen de risico’s van FAS, maar zorgt er ook voor dat je kindje de beste start krijgt die mogelijk is.
Een kleine opoffering voor de gezondheid en het welzijn van je toekomstige kind is dus absoluut de moeite waard. Dus, als je een kleintje verwacht, houd die glazen op de plank en focus je op de gezondheid van je baby.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.