Gynaecoloog legt uit: Wat zijn eskimootjes en visstickjes?

eskimootjes visstickjes Bron: Unsplash
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

We hebben allemaal weleens vragen die we eigenlijk niet durven te stellen. Zeker als het aankomt op onze vagina. Daarom maakte gynaecoloog Mieke Kerkhof het boek Kunnen eierstokken echt rammelen?

Lees verder onder de advertentie

In het boek beantwoordt Kerkhof ze meer dan tachtig prangende vragen beantwoordt waarop jij het antwoord waarschijnlijk ook wilt weten. Kek Mama deelt een aantal van haar antwoorden, deze keer: Wat zijn eskimootjes en visstickjes?

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eskimootjes en visstickjes?

“Deze liefkozende omschrijvingen hoorde ik ooit uit monden van patiënten die daar hun ingevroren (cryo-)embryo’s mee bedoelden. Cryo-embryo’s zijn embryo’s die over zijn na een ivf- of icsi-behandeling. Eerst worden de beste embryo’s geselecteerd en daarvan worden er een of twee teruggeplaatst in de baarmoeder. Tijdens een ivf- of icsi-behandeling krijgt een vrouw medicijnen om de hoeveelheid eicel­len te vergroten, dit wordt stimulatie genoemd. Hoeveel embryo’s er zijn is afhankelijk van de hoeveelheid eicel­len bij de stimulatie van de eierstok. Verder is het aantal embryo’s afhankelijk van de zaadkwaliteit.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Mag je een mannelijke arts weigeren bij je bevalling?

Ook het verloop van de bevruchting bepaalt de hoeveelheid embryo’s. Een koppel mag al blij zijn met één reserve-embryo, gemiddeld worden er zo’n twee tot drie embryo’s opgeslagen in de diepvries. Bij ontdooien bestaat er altijd een kleine kans dat het embryo niet goed ontdooit. Deze kans is met de huidige technieken een stuk kleiner dan vroeger. De maximale bewaartermijn is vijf jaar, patiënten betalen elk jaar geld voor de opslag (circa tachtig euro per jaar). Ze kunnen op elk moment besluiten om ze
te laten vernietigen of om ze voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar te stellen.

In de oncologie wordt het invriezen van eierstokweefsel, eicel­len en embryo’s toegepast. Welke van de drie methoden er aangeraden wordt, is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. Er wordt liever geen stimulatie van de eierstok toegepast bij erg jonge meisjes voor verkrijgen van eicel­len. De urgentie van de
oncologische behandeling speelt een rol; indien deze snel nodig is, dan is er geen tijd voor stimulatie. Ook de relatiestatus van de patiënt speelt een rol. Het invriezen van embryo’s is kansrijker. Dat laatste kan uiteraard alleen als de patiënt al een partner heeft, en als er op termijn, na de oncologische behandeling, een kinderwens is.”

Lees verder onder de advertentie

Meer lezen? Je koopt Kunnen eierstokken echt rammelen? hier.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken